Kusovac za UNU: Ruska armija promenila strategiju ratovanja, pred Ukrajinom izbor

'Izgleda da situacija na terenu nije toliko povoljna po Ruse, Ukrajina ima strateški cilj', ističe Kusovac

26.02.2022. 16:58
  • Podeli:
profimedia-0665089519-ukrajina.jpg Foto: Profimedia

Tokom jučerašnjeg dana u javnosti se mogla čuti informacija da su ruske trupe ušle u prestonicu Ukrajine i da je "Kijev pao".

Prema rečima geopolitičkog analitičara Zorana Kusovca te informacije nisu tačne i "Kijev nije pao, već su ruske trupe ušle u severna predgrađa ovog grada iz Rusije i Belorusije, ali ne i u okvire samog grada".

Kusovac objašnjava i da su Rusi tokom četvrtka izveli helikopterski desant, u kojem je uništeno tri helikoptera kako je zvanično saopšteno, a taj napad su Ukrajinci odbili i naterali "Ruse da se vrate".

Zoran Kusovac (Foto: UNA)

U petak je izvršen desant sa 200 helikoptera i ruske snage su zauzele najseverniji aerodrom "Antonov", koji je na četrdesetak kilometara od centra Kijeva.

"Rusima je aerodrom veoma važan, iako se radi o 200 kilometara udaljenoj granici, oni i dalje ne mogu dovoljno brzo da putem prebacuju trupe, pogotovo ako bude ukrajinskog otpora. Ključno je da zauzmu aerodrom na koji bi mogli da dovedu nekoliko hiljada vojnika i da se bore da zadrže taj deo predgrađa", istakao je Kusovac za UNU.

On naglašava da nema prostora za izjave da je "Kijev pao" i da je on mišljenja da Rusi nemaju nameru da zauzimaju Kijev pod borbom, jer je to "težak posao, spora i krvava borba da se zauzme grad koji je branjen".

"To se može videti na primeru Vukovara i Sarajeva, a Rusi su takve slučajeve imali u Groznom, kada su se krvavo i teško borili za grad. Do Kijeva su mogli da dođu brzo, jer su imali čist put sa severa, Ukrajinci nisu pružali jak otpor. Sada dolazi značajna i teška faza borbe za Kijev, te se borbe vode "od kuće do kuće" i na zemlji, bez obzira na rusku prevlast u tehnici, tu tehnika ne pomaže preterano", objašnjava Kusovac.

Četiri pravca napada ruske vojske na ukrajinsku

Ruski napadi krenuli su iz četiri glavna pravca napada, sa severa iz Rusije i Belorusije cilj je Kijev, sa severoistoka se napada prema Harkovu. Napada se i iz Donjecka i Luganska, sa krajnjeg istoka prema zapadu, duž morske obale, ali i sa Krima.

"Rusi su napad sa Krima podelili na dve grupe, jedna od njih je krenula na istok i predstavlja najveću opasnost za Ukrajinu u ovom trenutku, ukoliko se spoji sa napadom iz pobunjenih oblasti Donjecka i Luganska. Ukoliko do toga dođe, Rusi bi mogli da zauzmu kompletnu crnomorsku obalu od Krima do istočne granice Ukrajine", navodi geopolitički analitičar Zoran Kusovac za UNU i dodaje:

"Drugi krak sa Krima krenuo je na zapad prema Odesi i pitanje je koliko će duboko moći da ide. Rusi su krenuli sa četiri pravca od kojeg su najmanje dva strateška, a druga dva odvraćajuća. Rusi imaju delimičnu prevlast u vazduhu, na kopnu su samo krenuli u brze napade bez ikakvog širenja, na moru im je zadatak bio jednostavan, pitanje je šta će se dešavati kada se ukrajinska vojska pregrupiše", objašnjava Kusovac.

Ruska taktika u vojnoj invaziji na Ukrajinu

Kada je u pitanju taktika Putinove vojske, Kusovac kaže da su i ruska i ukrajinska armija potekle od iste, sovjetske Crvene armije.

"Oni se jako dobro poznaju, i jedni i drugi znaju šta misle, kako se planira i šta radi. Rusi su se jako potrudili da ovog puta iznenade Ukrajince i već u prvim fazama borbi napravili su ogroman iskorak napuštajući jedan element svoje strategije i taktike koji je bio dominantan još od Crvene armije 1917. godine u svim borbama" objašnjava ovaj ratni izveštač i poznavalac međunarodne politike.

Rusi su sada krenuli u napad na Ukrajinu bez artiljerijske pripreme, a vojna akcija je sprovedena za 48 sati.

"To je klasična ruska doktrina, pozivanje na artiljerijsku pripremu koja je mogla da traje od dva do četiri sata u početnoj fazi. Onda ste znali, nakon dva, tri sata priprema, kreću izviđači i pozivaju u artiljerijski napad. Akcija je sprovedena u 48 sati, ali je dalje pitanje šta će se sada dešavati jer napadi na ostalim frontovima nisu onoliki koliki su se očekivali da budu", kaže Kusovac.

Posmatrači na terenu primećuju da Rusi, kaže Kusovac, i dalje "boluju od tipičnih boljki regrutnih vojski“.

Rusi su sada krenuli u napad na Ukrajinu bez artiljerijske pripreme (Foto: Reuters)

"Ukoliko vojska nije dovoljno obučena, a takve su nažalost i ruska i ukrajinska armija, za sve odluke se uvek pitaju viši komandanti pa izostaje terenska inicijativa. Ti mladi vojnici po svim prvim pokazateljima, nisu spremni da izađu iz oklopnih transportera i da se razviju, a to je jedini način kako se teritorija može držati", zaključuje on.

Zoran Kusovac kaže da ga ne bi čudilo da ruski napad, za koji kaže da iako je jako brz, za vrlo kratko vreme može da uspori i zastane. Pred Ukrajinom su samo dva izbora, kakav god da bude napad Rusije.

"Izgleda da situacija na terenu nije toliko povoljna po Ruse i to upravo u onim elementima u kojima su se nadali i očekivali da će biti. Ukrajinci imaju samo dve opcije, ili da se bore ili da se predaju. Ako se predaju, to će značiti da njihovu vlast postavlja Moskva, da oni budu sluge Rusiji i podložni njima od sada pa doveka", objašnjava i dodaje:

"Ukrajinci u ovom trenutku strateški znaju šta im je cilj, ali na individualnom nivou je teško delovati kada je u toku bombardovanje, strah među građanima navodi ih da beže, ali neke navede i na to da se bore“, zaključuje u razgovoru za UNU geopolitički analitičar Zoran Kusovac. 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()