Lavrov sa sednice Saveta bezbednosti UN: Referendum kao odgovor na intervju sa Zelenskim

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji od 23. do 27. septembra

22.09.2022. 19:51
  • Podeli:
lavrov_g20_mvp_rusije_foto_reuters.jpg Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su referendumi u Donbasu, Hersonu i Zaporožju odgovor na poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Rusima da napuste Ukrajinu.

"Kulminacija je bio intervju sa Zelenskim 5. avgusta prošle godine, koji je savetovao ‚svima koji se osećaju Rusima radi svoje dece, svojih unuka da odu u Rusiju‘“, rekao je Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da su odluke o referendumima „odgovor na želju Zelenskog“.

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji od 23. do 27. septembra.

Lavrov je naglasio da "multilateralne strukture nisu smogle smelosti da ohrabre ukrajinske vlasti da ispune svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava".

"Ove multilateralne strukture nisu smogle hrabrosti, ili im jednostavno nije bilo dozvoljeno, da navedu ukrajinske vlasti da ispune svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava", rekao je Lavrov na ministarskom sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

On je izjavio da ukrajinska vojska pribegava terorističkoj taktici, krijući se tokom borbi iza civila kao ljudskog štita.

Lavrov je dodao i da ukrajinsko granatiranje nuklearke Zaporožje stvara rizik od nuklearne katastrofe.

"Kriminalni napadi na nuklearku Zaporožje koje izvode militanti kijevskog režima i dalje ostaju nekažnjeni, izazivajući rizik od atomske katastrofe", istakao je ruski zvaničnik u Njujorku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()