Lavrov upozorio Zapad da se ne bori do pobede sa nuklearnom silom

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Lavrov je takođe rekao da je Rusija zabrinuta zbog izraelskog napada u Bejrutu

28.09.2024. 20:14
  • Podeli:
sergej lavrov GS UN AP PhotoPamela Smith tanjug-66f846ef341e1.webp Foto: AP PhotoPamela Smith Tanjug

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas Zapad na opasnost od pokušaja da se "bori do pobede sa nuklearnom silom", opisujući umešanost drugih zemalja u rat u Ukrajini "samoubilačkim potezom".

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Lavrov je takođe rekao da je Rusija zabrinuta zbog izraelskog napada u Bejrutu u kojem je ubijen lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah, rekavši da su takva "politička ubistva" postala uobičajena.

Hezbolah je ranije danas potvrdio da je Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Nasralaha su mnogi smatrali za najmoćnijeg pojedinca u Libanu koji je na raspolaganju imao 100.000 boraca.

Na mestu sekretara Hezbolaha bio je od 1992. godine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija nije odgovorna za blokiranje rada organa Ujedinjenih nacija i krivica za to, kako je upozorio, "mora da se direktno svali na Zapad".

"Neviđen nivo arogancije i agresivnosti zapadne politike prema Rusiji ne samo da svodi na nulu samu ideju globalne saradnje koju promoviše generalni sekretar UN, već i sve više ometa rad čitavog sistema globalnog upravljanja, uključujući i Savet bezbednosti UN. To nije naš izbor i nismo mi ti koji ćemo snositi posledice ovako opasnog kursa", rekao je Lavrov tokom 79. zasedanja Generalne skupštine UN, prenosi TASS.

On je skrenuo pažnju na to da Zapad, vodeći svoju politiku hegemonizma, nastavlja da eskalira konfrontaciju čije "posledice može da oseti ceo svet".

"Svetskoj većini je potpuno jasno da konfrontacija i hegemonizam neće rešiti nijedan globalni problem. Ako Zapad ne stane, svi će osetiti strašne posledice ovoga", ocenio je šef ruske diplomatije.

Kolektivni Zapad, rezimirao je Lavrov, "veštački sputava objektivno nastajanje multipolarnog svetskog poretka, koji će se zasnivati na jednakosti prava velikih i malih naroda, poštovanju pojedinca, ravnopravnosti muškaraca i žena i pravu naroda da sami određuju svoju sudbinu".

"Isto važi i za princip nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država. Potvrdu ovog principa, na sramotu članova naše organizacije, blokirale su SAD i njeni sledbenici na Samitu budućnosti usvajanjem odgovarajućeg pakta", dodao je on.

Lavrov je ocenio da je, "takozvana formula mira" koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski po svojoj suštini slepa ulica. 

"Cenimo želje naših partnera da promovišu posredničke inicijative u najboljim namerama, cenimo njihovu konstruktivnu usredsređenost na rezultate, za razliku od formule mira Zelenskog koja je ćorsokak", rekao je Lavrov .

 Šef ruske diplomatije je istakao da Ruska Federacija poziva svoje prijatelje da u daljim naporima uzmu u obzir činjenice koje ruska strana navodi kao prave razloge postojećeg stanja. 

"Bez njihovog eliminisanja, ne može se postići pravedan mir zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija (UN)", poručio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, realan plan poravnanja izneo je ruski predsednik Vladimir Putin 14. juna, kada je "još jednom ubedljivo pokazao dobru volju Rusije da radi na dogovorenim sporazumima, čije su izglede poništili Kijev i njegove pristalice kao rezultat puča 2014, povlačenjem iz sporazuma iz Minska iz 2015. i sporazuma iz Istanbula 2022. godine".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()