Lice ne sme biti pokriveno: Švajcarski parlament usvojio zakon o zabrani nošenja burke

Švajcarska savezna vlada je 2021. godine raspisala referendum o tom pitanju

20.09.2023. 16:01
  • Podeli:
burka_marama_pixabay-1665670845923.webp Foto: Pixabay

Švajcarski parlament usvojio je danas zakon kojim je zabranjeno pokrivanje lica, uključujući nošenje burke, muslimanskog ženskog vela koji pokriva celo telo od glave do pete, uz propisanu kaznu od 1.000 švajcarskih franaka (oko 1.040 eura), prenosi Anadolu.

Zakon o “zabrani burke“ odobrio je gornji dom parlamenta, lokalno poznat kao Nationalrat, glasanjem 151 za i 29 protiv, javio je javni emiter SRF.

Švajcarska savezna vlada je 2021. godine raspisala referendum o tom pitanju. Za zabranu nošenja burke glasalo je 51,2 posto građana, a 48,8 posto je glasalo protiv.

Novim zakonom zabranjeno je pokrivanje lica na javnim i privatnim mestima dostupnim široj javnosti na način da se crte lica ne mogu prepoznati.

Prekršioci se suočavaju sa kaznom do 1.000 švajcarskih franaka. Međutim, postoji nekoliko izuzetaka od zabrane, uključujući verske službe, domorodačke običaje, pozorišne predstave i pokrivanje velom iz zdravstvenih ili klimatskih razloga.

Francuska i Belgija bile su prve zemlje u Evropi koje su zabranile burku na javnim mestima 2011. godine, a sledile su ih Bugarska 2016, Austrija 2017. i Danska 2018. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()