Mask postao Trampov najveći donator: Vlasnik Iksa ne krije koga podržava na predsedničkim izborima

Maks je Trampu donirao 75 miliona dolara

16.10.2024. 10:07
  • Podeli:
ilon mask donald tramp profimedia-670f7423b5d37.webp Foto: Profimedia

 Američki biznismen Ilon Maks donirao je u periodu od tri meseca oko 75 miliona dolara grupi za podršku republikanskom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu, čime je postao jedan od njegovih najvećih donatora.

Grupa America PAC (Komitet za političku akciju), koja se fokusira na mobilizaciju birača u državama u kojima su birači podeljeni između republikanaca i demokarata - tzv. spornim državama koje bi mogle da odluče o ishodu izbora, potrošeno je oko 72 miliona dolara u periodu od jula do septembra, stoji u izveštajima podnetim Saveznoj izbornoj komisiji, prenosi Rojters. 

To je više od bilo koje druge pro-Tramp super PAC grupe koja se fokusira na mobilizaciju republikanskih birača. Mask, koji je ranije izjavljivao da je glasao za demokrate, u ovoj kampanji je napravio oštar zaokret ka desnici i sada otvoreno podržava kampanju Donalda Trampa.

Ranije ovog meseca objavljeno je da je Mask godinama tajno finansirao konzervativnu političku grupu, mnogo pre nego što je javno podržao Trampa, piše Gardijan.

Mask je u julu obećao da će finansijski podržati Trampovu kampanju, a ranije ovog meseca pojavio se sa republikanskim predsedničkim kandidatom na predizbornom skupu u Pensilvaniji, državi koja se smatra ključnom državom i za Trampa i za demokratskog kandidata Kamalu Haris u trci za Belu kuću. 

Maskove donacije grupi America PAC uvele su ga u ekskluzivni klub republikanskih mega-donatora, na kojoj prednjače bankarski mogul Timoti Melon i kazino-milijarderka Mirijam Adelson.    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()