Međunarodni sud pravde se proglasio nadležnim za deo slučaja Ukrajine protiv Rusije

Ovaj blok ročišta bio je posvećen preliminarnim primedbama koje je iznela Ruska Federacija

02.02.2024. 17:31
  • Podeli:
međunarodni sud pravde u hagu, sudija džoan donahju - 26 jan 2024 - AP Photo Patrick Post Tanjug (2)-65b3d899d607a.webp Foto: AP Photo/Patrick Post/Tanjug

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu danas je doneo presudu po kojoj slučaj koji je protiv Rusije podnela Ukrajina, uz tvrdnju da je Moskva prekršila međunarodno pravo kada je optužila Ukrajinu za genocid, može da se nastavi.

Ukrajina je podnela slučaj Međunarodnom sudu pravde nekoliko dana nakon početka ruske invazije u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.

"Sud je sa 15 glasova prema jednom odlučio da je nadležan za suđenje na osnovu člana 9. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida", saopštila je predsednica suda Džoan Doanhju na početku ročišta.

Donahju je takođe rekla da je sud UN odbacio šest preliminarnih prigovora koje je Rusija iznela na tužbu Ukrajine i proglasio je prihvatljivom, pišu RIA Novosti.

Međunarodni sud pravde je od 18. do 27. septembra 2023. održao saslušanje po tužbi Ukrajine protiv Rusije iz februara 2022. zbog kršenja konvencije o genocidu u vezi sa ruskom invazijom Ukrajine. 

Ovaj blok ročišta bio je posvećen preliminarnim primedbama koje je iznela Ruska Federacija. Iznevši šest prigovora, ruska strana je pozvala sud da tužbu proglasi neprihvatljivom i presudi da sud nije nadležan za suđenje.

Ukrajinska strana je u svom saopštenju zatražila od suda da odredi privremene mere. 

Sud je presudom od 16. marta 2022. godine pozvao Rusku Federaciju da odmah obustavi vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine, osigura da sve oružane formacije, organizacije i lica pod ruskom kontrolom ne preduzimaju nikakve radnje da olakšaju vojnu operaciju.

MSP je tom prilikom takođe pozvao obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje mogu otežati sudski spor ili njegovo rešavanje.

Rusija je 3. oktobra 2022. godine uložila preliminarne prigovore na nadležnost suda i prihvatljivost tužbe, što je danas MSP odbacio i potvrdio svoju nadležnost po ovom pitanju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()