Mešanje Bajdenove administracije u rad društvenih mreža: Vrhovni sud SAD počeo sa saslušanjima

Biće odlučivano da li je povređeno ustavno pravo na slobodu govora

18.03.2024. 16:19
  • Podeli:
vrhovni sud sad, 15 mart 2024 - profimedia-65f85b7535362.webp Foto: Profimedia

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država počeo je danas saslušanje argumenata povodom navodnog uređivanja sadržaja društvenih mreža od strane administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Sud će odlučivati da li je uklanjanje objava od strane društvenih mreža, za koje je Bajednova administracija smatrala da su dezinformacije, u sukobu sa ustavnim pravom na slobodu govora, prenosi Rojters.

Bajdenova administracija se žalila na odluku nižeg suda da ograniči mogućnost da Bela kuća i druge federalne kancelarije uređuju sadržaj na društvenim mrežama, tvrdeći da su se trudili da umanje dezinformacije na internetu, posebno u vezi sa pandemijom kovid virusa i izborima.

Administraciju je tužilo pet pojedinaca koji su korisnici društvenih mreža i države Mizuri i Luizijana, navodeći da je prekršila pravo na slobodu govora, zagarantovano Prvim amandmanom Ustava SAD, onih čije je objave preporučila da se skinu sa platformi poput Fejsbuka, Jutjuba i Iksa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()