Micotakis: Grčka će uložiti 780 miliona evra u zaštitu morskog biodiverziteta

Atina planira da stvori dva morska parka, jedan u Jonskom i drugi u Egejskom moru

15.04.2024. 14:28
  • Podeli:
Kirijakos Micotakis_Foto Tanjug Yiannis Kourtoglou Pool via AP-64c7addf0e352.webp Foto: Tanjug / Yiannis Kourtoglou Pool via AP

Grčka će uložiti 780 miliona evra da bi zaštitila morski biodiverzitet i borila se protiv obalskog zagađenja, izjavio je danas premijer te zemlje Kirjakos Micotakis.

U okviru pomenute inicijative Atina planira da stvori dva morska parka, jedan u Jonskom i drugi u Egejskom moru, prenosi Rojters.

Prema rečima Micotakisa, Grčka "tiho, ali metodično" igra vodeću ulogu u odbrani od dramatičnih klimatskih promena koji utiču na ceo svet i sve ljudske aktivnosti, navodi se u članku koji su objavile novine Katimerini.

Grčka planira da predstavi svoju strategiju o zaštiti morskog biodiverziteta na konferenciji "Naš okean" u Atini koja se održava od 15. do 17. aprila.

"Okean igra ključnu ulogu u ljudskom postojanju, neophodan je za naš opstanak, blagostanje i prosperitet. Obezbeđuje hranu, reguliše našu klimu i stvara većinu kiseonika koji udišemo", ističe se na veb stranici konferencije.

U saopštenju se ističe da je zdravlje mora i okeana ugroženo "neodrživim praksama" kao što su ispuštanje otpadnih voda i morskog otpada, neregulisani i neprijavljeni ribolov, neodrživi transport i turizam.

Da bismo ublažili negativne uticaje ljudskih intervencija i poboljšali trenutno stanje naših okeana, neophodno je udružiti napore na globalnom nivou, zaključuje se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()