Migrantska kriza na vrhuncu: Finska se sprema da zatvori i poslednji granični prelaz prema Rusiji

Osim aktuelnih zvaničnika i brojni bivši finski političari su mišljenja kako Rusija nekontrolisanim slanjem migranata prema Finskoj šalje jasnu poruku Helsinkiju.

28.11.2023. 10:22
  • Podeli:
finska granica reuters-6556225251326.webp Foto: Reuters

Migrantska kriza na granici između Rusije i Finske i dalje je aktuelna, a prema posljdnjim podacima finskih službi na područje istoka države stiglo je 1.000 tražilaca azila.

Od svih graničnih prelaza koji su bili u funkciji između Rusije i Finske, otvoren je ostao samo jedan, a finska granična služba naglasila je kako se granično područje prati svim mogućim uređajima, prenosi Klix.

"Graničarima su na raspolaganju automobili, motorne sanke, terenska vozila, motocikli kao i skije. Patroliramo i pešice, a po potrebi i skijamo. Koristimo mnogo vozila", rekao je šef granične straže Jouko Kinunen.

Povodom aktuelne situacije oglasio se i premijer Finske Peteri Orpo koji je poručio kako Rusija pokušava na ovaj način stvoriti pritisak Finskoj.

"Spremni smo da zatvorimo i poslednji granični prelaz ako bude potrebno. Smatramo da je to pitanje nacionalne bezbednostii. Vrlo brzo ćemo doneti nove odluke", rekao je Orpo.

Osim aktuelnih zvaničnika i brojni bivši finski političari su mišljenja kako Rusija nekontrolisanim slanjem migranata prema Finskoj šalje jasnu poruku Helsinkiju.

"Kada je Rusija započela agresorski rat protiv svog suseda u Evropi, naravno da je promenila situaciju. Trenutno stanje na istočnoj granici Finske poruka je Rusije. Žele da pokažu da im se ne sviđa što je narod Finske odlučio da uđe u NATO", rekla je zvaničnica Hanele Poka.

Podsetimo, migrantska kriza na granici Finske i Rusije eskalirala je sredinom novembra kada je veliki broj tražilaca azila iz pravca Rusije stigao na finsku granicu. Finski graničari kao i službe bezbednosti, objavile su informacije kako Rusija pomaže u transportu migranata prema granici čime Moskva nastoji voditi određenu vrstu hibridnog rata protiv Finske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()