Mišustin predložio kandidate za sastav nove ruske vlade

Prema ukazu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, Mišustin će imati deset zamenika

11.05.2024. 21:03
  • Podeli:
mihail mišustin The State Duma, Lower House of the Russian Parliament Press Service via AP tanjug-663e265b4075d.webp Foto: The State Duma, Lower House of the Russian Parliament Press Service via AP/Tanjug

Novoizabrani ruski premijer Mihail Mišustin podneo je danas Državnoj dumi predlog kandidata za ministare u njegovoj vladi, izuzev za ministre iz sektora bezbednosti i spoljnih poslova. 

Prema ukazu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, Mišustin će imati deset zamenika, uključujući jednog prvog potpredsednika vlade, jednog potpredsednika vlade - opunomoćenog predstavnika predsednika države u Dalekoistočnom federalnom okrugu i jednog zamenika premijera, odnosno predsednika Kabineta ministara, prenosi TASS. 

Mišustin je predložio da se za prvog zamenika predsednika vlade imenuje Denis Manturov, koji je bio potpredsednik vlade i ministar industrije. 

Zamenici premijera mogu postati i Vitalij Saveljev, aktuelni ministar saobraćaja i Dmitrij Patrušev, aktuelni ministar poljoprivrede.

Na mesto Vitalija Saveljeva u Ministarstvu saobraćaja predložio je Romana Starovojta, guvernera Kurske oblasti, a njegova prva zamenica Oksana Lut trebalo bi da zameni Dmitrija Patruševa u Ministarstvu poljoprivrede. 

Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov mogao bi da postane ministar industrije, guverner Kemerovske oblasti Sergej Civilev predložen je za ministra energetike, a guverner Habarovske teritorije Mihail Degtjarjov bi mogao da predvodi Ministarstvo sporta. 

Nakon inauguracije predsednika Ruske Federacije, Vlada će prvi put biti formirana po novim pravilima utvrđenim izmenama i dopunama Ustava Ruske Federacije iz 2020. godine. 

Tim aktom predviđena je posebna procedura imenovanja za ministre iz bezbednosnih resora - Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za vanredne situacije, Ministarstva odbrane i Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova, koje predlaže predsednik Rusije, nakon konsultacija sa gornjim domom parlamenta - Savetom Federacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()