MMF: Rusko napuštanje inicijative o žitu veliki rizik po bezbednost hrane

Sporazum o žitu juče je obustavljen, a u ponedeljak je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje

19.07.2023. 17:31
  • Podeli:
žito pšenica ukrajina setva žetva reuters.jpg Foto: Reuters

Izlazazak Rusije iz sporazuma o izvozu žita Crnim morem pogoršava izglede za globalnu bezbednost hrane i rizikuje da poveća inflaciju hrane, posebno u zemljama sa niskim prihodima, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

MMF će nastaviti pažljivo da prati tekuća dešavanja u regionu i njihov uticaj na globalnu nesigurnost hrane, prenosi Rojters.

"Prekid inicijative o žitu utiče na snabdevanje hranom zemalja koje se u velikoj meri oslanjaju na uvoz iz Ukrajine, posebno u severnoj Africi, na Bliskom istoku i u južnoj Aziji", saopšteno je iz MMF-a.

Sporazum o žitu juče je obustavljen, a u ponedeljak je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()