Mnogo je smrtonosan, ali se vraća u Ameriku: Huti oterali kući nosač aviona USS Džerald R. Ford?

Pokret je, u jeku sukoba na Bliskom istoku, naređen kako bi plovilo moglo da doprinese američkom "regionalnom odvraćanju i odbrambenom stavu"

02.01.2024. 11:02
  • Podeli:
američki nosač aviona uss džerald r ford, gerald r ford, 4 okt 2023 - profimedia-6593d9e44c609.webp Foto: Profimedia

Američka mornarica povlači nazad u Sjedinjene Američke Države najveći ratni brod na svetu, poslat u istočni deo Sredozemnog mora posle Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, saopštila je danas američka Šesta flota.

Nosač aviona USS Džerald R. Ford će se vratiti u svoju matičnu luku Norfolk u Virdžiniji, nakon svog prvog borbenog raspoređivanja, odnosno osmomesečne plovidbe koja je počela 2. maja, navodi se u saopštenju, preneo je CNN.

Ford, koji je portparol mornarice opisao kao "najprilagodljiviju i najsmrtonosniju borbenu platformu na svetu", postao je operativan 2017. godine i vodeći je brod u novoj klasi nosača mornarice dizajniranoj u poslednjih više od 40 godina.

Ratni brod od 100.000 tona, sa kontingentom mlaznih lovaca F/A-18 Super Hornet, stigao je do obala Izraela nakon Hamasovih terorističkih napada u kojima je poginulo više od 1.200 ljudi.

Pokret je naređen kako bi Ford mogao da doprinese američkom "regionalnom odvraćanju i odbrambenom stavu", saopštila je Šesta flota.

Sa odlaskom Forda, USS Ajzenhauer ostaje jedini američki nosač aviona u regionu u trenutku dok se povećavaju tenzije zbog napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Tokom vikenda, američke snage, uz podršku helikoptera koji su delovali sa Ajzenhauera, imali su prvi sukob sa jedinicama Huta, potopivši tri njihova čamca koji su napali komercijalni brod i pucali na američke helikoptere koji su mu pritekli u pomoć.

Huti su pokrenuli desetine napada na komercijalne brodove od 7. oktobra, saopštivši da deluju u znak solidarnosti sa Hamasom koji ratuje sa Izraelom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()