Moćni lovac F35 ipak neće stići do Ukrajine: SAD se plaši da bi mogao da dospe u ruke Rusa

Ukoliko bi bio oboren, Rusija bi mogla dobije važne podatke o ovom moćnom naoružanju

12.01.2024. 15:10
  • Podeli:
lovac F35 profimedia-65a14814e0efe.webp Foto: Profimedia

Male su šanse da će Ukrajina ikada dobiti američke lovce pete generacije "F-35", jer Rusi imaju veoma jaku PVO, pa američke vlasti strahuju da će avion ili njegovi elovi pasti u ruke ruske vojske, navodi medij "Nacionalni interes".

SAD se boje da će najnaprednije američke letelice pasti u ruke Rusije ili Kine, te je isporuka ovih lovaca Ukrajini isključena, bar u dogledno vreme.

Rusija ima veoma jaku protivvazdušnu odbranu, a čak i fragment oborenog "F-35" može da pruži mnogo informacija o "tajnim" tehnologijama koje se koriste u ovoj letelici.

"F-35 će neminovno biti oboren. Obaranjem tog aviona Rusija će dobiti priliku da proučava tehnologiju lovca, a svaka tehnička informacija biće pobeda Moskve", piše "Nacionalni interes".

Osim toga, Ukrajina nema pilote sa potrebnim nivoom obuke za upravljanje avionom "F-35".

Takođe,"F-35" je veoma skup lovac, uključujući i održavanje, pa Kijev jednostavno ne može da se nosi sa operacijom, jer nema toliko novca.

Malo je verovatno da će američki poreski obveznici, umorni od finansiranja strane vlade, podržati transfer aviona od stotinu miliona dolara, piše u tekstu.

Kijev je ranije saopštio da u budućnosti namerava da primi jedan broj američkih lovaca "F-35" zajedno sa drugim avionima, kako bi stvorio moderno vazduhoplovstvo sposobno da pobedi ruske Vazdušno-kosmičke snage.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()