Moguć pritisak Zapada na Kijev da počne pregovore sa Rusijom

Ako ukrajinska vojska ne napravi veliki napredak, zapadni pritisak na Kijev da pregovara o prekidu vatre će 'rasti kako budu prolazili meseci vojnog ćorsokaka'

08.01.2023. 09:06
  • Podeli:
AA-20221029-29290326-29290293-UKRAJINSKA_ARTILJERIJA_NEPREKIDNO_NAPADA_RUSKE_SNAGE-1667048177078.webp Foto: Anadolija

Vreme nije na strani Ukrajine i ako ukrajinska vojska ne bude napravila ozbiljan napredak, rašće pritisak Zapada na Kijev da pregovara o primirju.

To se jedino može promeniti "dramatičnim povećanjem" vojne pomoći Kijevu, ocenili su bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i nekadašnji ministar odbrane Robert Gejts.

U zajedničkom tekstu za Vašington Post, Rajsova i Gejts navode da su ukrajinska ekonomija i vojni potencijal sada u potpunosti zavisni od zapadne podrške, pre svih od pomoći SAD, a da vreme nije na strani Ukrajine, prenosi TASS.

Ako ukrajinska vojska ne napravi veliki napredak, zapadni pritisak na Kijev da pregovara o prekidu vatre će "rasti kako budu prolazili meseci vojnog ćorsokaka", smatraju dvoje bivših američkih zvaničnika.

Prema njihovom mišljenju, "jedini način da se izbegne takav scenario jeste da SAD i njihovi saveznici hitno obezbede Ukrajini dramatično povećanje vojne podrške i kapaciteta – dovoljno da odvrati novu rusku ofanzivu i omogući Ukrajini da potisne ruske snage na istoku i jugu".

Od početka ruskog napada na Ukrajinu, SAD su, prema procenama Pentagona, snabdele Ukrajinu vojnom pomoći vrednom više od 24,2 milijarde dolara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()