Mute se vode na Dalekom istoku: Japanski ratni brod prvi put prošao kroz Tajvanski moreuz

Ni Japan, ni kineski region Tajvan, ni Kina nisu komentarisali prolaz japanskog ratnog broda

26.09.2024. 16:11
  • Podeli:
japanska ratna mornarica, japanski ratni vojni brod - 21 sept 2024 - profimedia-0911240032-66f56af86e75c.webp Foto: Profimedia

Japanski ratni brod JS Sazanami prošao je danas kroz Tajvanski moreuz, u pratnji brodova iz Australije i Novog Zelanda. Brod je bio na putu da učestvuje u vojnim vežbama u Južnom kineskom moru, rekli su japanski ministri, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Ni Japan, ni kineski region Tajvan niti Kina nisu komentarisali prolaz japanskog ratnog broda. Kineski državni list Global Tajms, pozivajući se na neimenovani izvor, rekao je da je kineska vojska "pratila plovidbu i držala situaciju pod kontrolom".

I Vašington i Tajpej tvrde da je Tajvanski moreuz ključni trgovački put kroz koji prolazi oko polovina svetske kontejnerske flote, deo je međunarodnih voda i otvoren je za sva pomorska plovila. 

Američka flota je godinama bila jedina strana mornarica koja je redovno prolazila kroz moreuz, ali nedavno su joj se pridružile Kanada, Australija, Velika Britanija i Francuska. 

Pre dve nedelje Nemačka je prvi put posle 10 godina prošla kroz moreuz.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()