Muž doveo 50 muškaraca da je siluju: Ovo je danas rekla hrabra silovana žena na suđenju silovateljima

Žene koje su bile silovane treba da znaju da nije na njima da se srame, već na silovateljima, poručila je danas na sudu Žizel Peliko (72)

23.10.2024. 14:20
  • Podeli:
žizel pileko AP PhotoLewis Joly, File tanjug-6718e92fdbcd2.webp Foto: AP PhotoLewis Joly, File/Tanjug

Žene koje su bile silovane treba da znaju da nije na njima da se srame, već na silovateljima, poručila je danas na sudu Žizel Peliko (72), koja je postala feministička ikona u Francuskoj, nakon što se odlučila za javno suđenje bivšem suprugu koji ju je drogirao i podvodio više od 50 drugih muškaraca da je siluju.

''Želim da sve žene koje su bile silovane kažu: gospođa Peliko je to uradila, mogu i ja. Ne želim da se više stide", rekla je ona, aludirajući na njen zahtev da suđenje bude otvoreno za javnost, kao i na video-snimke navodnih silovanja koji će biti prikazani.

Ona je rekla da je tokom poslednjih nekoliko nedelja bila svedok suprugi, majki i sestara optuženih koji govore da su optuženi "izuzetni muškarci".

"To je isto kao ono što sam imala kod kuće. Ali silovatelj nije samo neko koga sretnete na mračnom parkiralištu kasno u noć. Može se naći i u porodici, među prijateljima", rekla je Peliko.

Ona je istakla da je smatrala da je srećna žena, i da je 50 godina mislila da pored sebe ima pažljivog i brižnog muškarca, prenosi BBC.

Advokati su doveli u pitanje da li se Dominik Peliko, bivši muž Žizel i optuženi silovatelj, osećao inferiorno zbog afere koju je Žizel imala sa kolegom, klasnih razlika između njega i bivše supruge ili zbog toga što je ona, za razliku od njega, imala srećno detinjstvo. Peliko je naglasila da se ne kaje zbog odluke da suđenje bude javno, rekavši da je bitno da ''sramota promeni stranu''.

''Učinio sam to zato što se ono što se dogodilo meni više nikada ne može da se ponovi'', istakla je ona.

Ona je postala heroina među feministkinjama jer je insistirala da suđenje za silovanje njenom bivšem mužu i 50 drugih muškaraca bude javno, navodi Gardijan. Nekadašnju menadžerku za logistiku tadašnji suprug Dominik Peliko (71) bez njenog znanja je opijao tabletama za spavanje i lekovima protiv anksioznosti, koje joj je sipao u hranu i piće, a zatim pozivao muškarce da je siluju, u periodu od 2011. do 2020. godine u selu Mazan u Provansi.

Dominik Peliko je priznao optužbe i rekao da je gotovo deset godina bio u kontaktu sa muškarcima na onlajn platformi za razgovore, gde je pod šifrom "Bez njenog znanja" organizovao dolazak stranaca u njihovu kuću kako bi je silovali dok je ona bila u nekoj vrsti kome. On je priznao da ju je i sam silovao.

Žizel Peliko je na sudu prošlog meseca rekla da nikada nije tadašnjem mužu dala pristanak za tako nešto.Tokom dvomesečnog suđenja, sud je saslušao desetine optuženih muškaraca, od kojih je većina porekla silovanje.

Neki su izjavili da su mislili da se ona pretvara da spava ili da igra neku vrstu igre, ili da su smatrali da je odobrenje njenog muža bilo dovoljno. Muškarcima kojima se sudi, a koji su stari od 26 do 74 godine, suočavaju se sa kaznama od 20 godina zatvora, a među njima su bolničar, novinar, zatvorski čuvar, član gradskog veća, vojnik, vozač kamiona i farmeri. Osamnaest među njima nalaze se u pritvoru, dok su 32 optužena muškarca na slobodi, a jedan je u bekstvu, navodi televizija BFM.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()