Na Atiki i dalje traje borba sa vatrenom stihijom: Evo gde je najgore

Na gašenju požara radi 702 vatrogasca sa 27 šumarskih ekipa, 199 vozila i volontera uz asistenciju svih agencija Civilne zaštite, tri aviona i devet helikoptera

13.08.2024. 14:19
  • Podeli:
požar atika AP PhotoMichael Varaklas Tanjug-66b9aea12d320.webp Foto: AP PhotoMichael Varaklas Tanjug

Na Atiki se i dalje vodi borba protiv požara, koji je odneo jedan život, ali s obzirom da je vetar u slabljenju, ne postoji više požarno žarište.

Najveći problem je u Nea Makriju gde je požar stigao do prvih kuća u naselju Eritros, preneo je Katimerini. 

Kako se može videti na snimcima satelita Kopernikus, požar je za sobom ostavio pustoš na 8.500 hektara zemljišta, a na 23 kilometara požarnog fronta aktivno je 168 manjih požara.

"Bićemo spremni. Danas ćemo pokušati da ograničimo požar u najvećoj mogućoj meri", naglasio je Nikolas Lavranos, predsednik Panhelenskog saveza vatrogasaca, prenela je televizija Skaj.

Kako je objasnio, kombinacija toplog, suvog i vetrovitog vremena nosila je varnice stotinama metara dalje, stvarajući nova požarna žarišta koja su se povećavala i stvarala novi veliki front, što otežava posao vatrogascima. 

Tokom noći upućene su poruke stanovnicima Maratona i meštanima naselja Vrana da budu pripravni da se evakuišu.

Na gašenju požara radi 702 vatrogasca sa 27 šumarskih ekipa, 199 vozila i volontera uz asistenciju svih agencija Civilne zaštite, tri aviona i devet helikoptera.

Očekuje se i dolazak snaga iz Francuske, Italije, Srbije, Češke, Turske i Rumunije, koje će pružiti pomoć Grčkoj preko Evropskog mehanizma civilne zaštite.


    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()