Na boga ne misle: MUP Ukrajine stavio na poternicu patrijarha Kirila

Verski poglavar u odsustvu optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenost zemlje

15.12.2023. 21:51
  • Podeli:
Patrijarh Kiril_Ruska pravoslavna crkva_REUTERS-1664542581060.webp Foto: Ruska pravoslavna crkva / Reuters

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine stavilo je patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na poternicu i iznelo tvrdnju da se on "skriva  od pretkrivične istrage",  prenose RIA Novosti pozivajući se na bazu podataka tog ministarstva.

Patrijarh Kiril se na poternici Službe bezbednosti Ukrajine nalazi od 11. novembra, a među danas ažuriranim podacima iz baze podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz fotografiju i svetovno ime patrijarha, Vladimira Gundjajeva, pominje se i preventivna mera pritvora.

Početkom novembra kijevske vlasti saopštile su da je patrijarh Kiril u odsustvu optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenost Ukrajine, međutim, tada nije bila raspisana poternica za njim.

Prethodno su ukrajinske vlasti više puta u odsustvu podizale optužnice protiv predstavnika Rusije, ali one nisu dovdodile do posledica.

Patrijarh Kiril je ranije pozvao hrišćanske crkve sveta i međunarodne organizacije da podrže kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) i pozvao na zaštitu uhapšenog igumana Kijevo-pečerske lavre, mitropolita višgorodskog i černobilskog (Lebedskog) Pavla.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()