Najmanje 100 mrtvih u napadima Izraela na Hezbolah

Izraelska vojska objavila je da je u Libanu danas pogodila 300 ciljeva

23.09.2024. 15:09
  • Podeli:
liban napad izrael AP PhotoHassan Ammar tanjug-66f16838ce9c6.webp Foto: AP PhotoHassan Ammar Tanjug

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u jutrošnjim izraelskim napadima na Hezbolah, u najsmrtonosnijem danu u Libanu od početka sukoba u oktobru, ubijeno 100 ljudi, a više od 400 ranjeno, javlja AP.

Izraelska vojska objavila je da je u Libanu danas pogodila 300 ciljeva u jednom od najintenzivnijih vazdušnih udara u skoro godinu dana borbe protiv militantne grupe Hezbolah.

Mediji u Izraelu preneli su saopštenje libanskog Ministarsstva zdravstva da je ubijeno „najmanje 100 ljudi, a više od 400 je ranjeno“ u napadima Izraela na mete Hezbolaha.

Pre eskalacije koja je počela talasom eksplozija pejdžera prošlog utorka, a potom toki-vokija, u Libanu je od oktobra ubijeno oko 600 ljudi, uglavnom boraca, ali i više od 100 civila.

Ranije danas, Izrael je pozvao stanovnike južnog Libana da se evakuišu iz domova i drugih zgrada za koje tvrdi da Hezbolah u njnima skladišti oružje, najavlujući da će vojska izvesti „opsežne napade“ na tu militantnu grupu.

To je bilo prvo upozorenje te vrste u skoro godinu dana neprekidne eskalacije sukoba, a usledilo je nakon posebno teške razmene vatre u nedelju.

Hezbolah je lansirao oko 150 raketa, projektila i dronova na sever Izraela u znak odmazde za napade u kojima su ubijeni visoki komandant i desetine boraca.

Novinari Asošiejted presa (Associated Press) u južnom Libanu izvestili su o teškim vazdušnim napadima na mnoga područja u ponedeljak ujutro, uključujući i neka udaljena od granice.

Ministarstvo zdravlja Libana zatražilo je od bolnica u južnom Libanu i istočnoj dolini Beka da odlože operacije koje nisu urgentne kako bi bile spremne da ukažu pomoć ranjenima u „široj agresiji Izraela na Liban“, navodi AP.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()