Najstrašniji eksperiment u ljudskoj istoriji: Preminuo tvorac "Stenforskog zatvora"

Po njegovom eksperimentu napravljena su dva filma

19.10.2024. 16:00
  • Podeli:
zatvor hapšenje shutterstock-65fabe708108a.webp Foto: Shutterstock

Američki psiholog Filip Zimbardo, tvorac kontroverznog eksperimenta "Stenfordski zatvor" preminuo je u 92. godini, javlja AP.

Ovaj eksperiment je imao za cilj da ispita okolnosti i ponašanje pojedinaca koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u eksperimentu, u ulozi čuvara i zatvorenika.

U studiji iz 1971. godine, Zimbardo i tim diplomaca regrutovali su mladiće da provedu dve nedelje u simuliranom zatvoru u podrumu zgrade studentskog doma Stenforda.

 Studija je prekinuta nakon šest dana jer su studenti koji su igrali čuvare postali zlostavljači, dok su se oni koji su igrali zatvorenike osećali anksiozno, emocionalno depresivno i besno, navodi se u saopštenju Stenforda.

 Zimbardo je kritikovan zbog toga što je preuzeo ulogu upravnika, postavši aktivni učesnik studije, umesto neutralnog posmatrača. 

"Ishod naše studije bio je šokantan i neočekivan", napisao je Zimbardo nakon eksperimenta.

Po njegovom eksperimentu napravljena su dva filma - nemačka verzija "Das Experiment" iz 2001. godine i "Eksperiment" iz 2010. godine, u kojem su glavne uloge glumili Ejdrijen Broudi i Forest Vitaker.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()