Nakon izraelskih optužbi: UN će sprovesti istragu o 'inflitraciji Hamasa' u UNRWA

Nekoliko velikih donatora suspendovalo je finansiranje UNRWA zbog povezanosti osoblja sa Hamasom

09.02.2024. 17:23
  • Podeli:
unrwa_gaza_anadolija Cropped-65c4f25c5d734.webp Foto: Anadolija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obećao je da će odmah reagovati na sve nove informacije iz Izraela u vezi sa "infiltracijom Hamasa" u svetsku organizaciju nakon što je devet radnika UN u Pojasu Gaze otpušteno u poslednjih mesec dana.

Izrael je prošlog meseca optužio 12 zaposlenih u Agenciji UN za palestinske izbjeglice UNRVA za učešće u napadu militanata Hamasa 7. oktobra.

Interna istraga UN-a pokrenuta je pošto su SAD - najveći donator UNRVA - i druge zemlje, pauzirale finansiranje nakon iznošenja optužbi.

"Jedna stvar u koju možete biti potpuno sigurni, bilo koju tvrdnju koju nam iznese Vlada Izraela u vezi sa bilo kojom drugom infiltracijom Hamasa u UN, na bilo kom nivou - mi ćemo odmah reagovati na to", rekao je Gutereš novinarima.

U dosijeu izraelske obaveštajne službe na šest stranica, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da je oko 190 zaposlenih u UNRVA, uključujući nastavnike, bilo povezano sa militantima Hamasa ili Islamskog džihada.

Međutim, Gutereš i šef UNRVA Filip Lazarini nisu dobili nikakve dodatne informacije od Izraela nakon prvobitnih optužbi protiv 12 članova osoblja. Nije jasno da li je Izrael dostavio informacije internoj istrazi UN. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()