Nakon rušenja brane: Ukrajinci tvrde da su Rusi povukli elitne jedinice iz Hersonske oblasti

Navodno je dizanjem brane trebalo da bude sprečena ukrajinska protivofanziva

11.06.2023. 16:58
  • Podeli:
Ruska vojska_artiljerija_Foto Tanjug_Russian Defense Ministry Press Service via AP-647cede8ddf9d.webp Foto: Tanjug / Russian Defense Ministry Press Service via AP

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar izjavila je danas da je Rusija premestila svoje elitne trupe iz Hersonske oblasti u druge pravce nakon katastrofe brane Kahovka 6. juna.

Ona je navela da su ruski marinci, vazdušno-desantne trupe i jedinice 49. armije prebačene u pravcu Zaporožja i Bahmuta, prenosi Kijev independent.

"Dizanjem brane Kahovka u vazduh, rusko rukovodstvo je imalo za cilj da spreči ukrajinsku kontraofanzivu u susednim oblastima", napisala je Maljar na Telegram kanalu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je poručio da uništavanje brane hidroelektrane Kahovka neće sprečiti oslobađanje teritorija koje je okupirala Rusija.

Rušenje brane Kahovka 6. juna izazvalo je humanitarnu i ekološku katastrofu velikih razmera širom južne Ukrajine, a desetine naselja na obe obale reke Dnjepar su poplavljene, podseća kijevski portal.

Ukrajinske vlasti tvrde da su ruske snage namerno uništile hidroelektranu Kahovka, kao i da razgovor ruskih vojnika koji su presrele ukrajinske obaveštajne službe 9. juna potvrđuje saučesništvo Moskve.

Američka vlada je do sada odbijala da konačno saopšti ko je odgovoran za katastrofu u Kahovki, ali je ukazala na krivicu Rusije jer je imala kontrolu nad branom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()