Napadi Huta uzeli danak: Transport pšenice preko Sueckog kanala opao za skoro 40 odsto

Umesto najkraće plovne rute, brodovi sada putuju oko afričkog Rta dobre nade

18.01.2024. 17:03
  • Podeli:
suecki kanal - profimedia (1)-657f3a3e56f36.webp Foto: Profimedia

U prvoj polovini januara preko Sueckog kanala prevezeno je za 40 odsto manje pšenice nego ranije, saopštila je Svetska trgovinska organizacija.

Razlog za smanjenje transporta količine žita ovom rutom su učestali napadi Huta na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Podaci su zasnovani na kontrolnoj tabli koju su zajednički razvili Međunarodni savet za žito (IGC) i Svetska trgovinska organizacija, saopšteno je iz te globalne trgovinske organizacije, prenosi Rojters.

Ranije je šef Uprave Sueckog kanala Osama Rabi izjavio da su egipatski prihodi od naplate prolaza kroz Suecki kanal od početka godine pali za 40 odsto u odnosu na isti period prošle, 2023. godine.

Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru, zbog kako tvrde odmazde Izraela, primorali su mnoge brodove da do Azije, umesto preko Sueckog kanala, putuju oko afričkog Rta dobre nade.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()