NASA odložila misiju Artemis 1: Novi pokušaj u novembru

Lansiranje SLS rakete NASA je i zvanično odložila za naredni mesec

03.10.2022. 09:35
  • Podeli:
artemis 1 twitter @JimFree-1664106276007.webp Foto: Twitter @JimFree

Nakon što je odustala od planiranog lansiranja SLS-a za 27. septembra zbog opasnosti od uragan Ijan, NASA je sada i zvanično objavila da je novi "prozor" za poletanje - novembra.

Prema planu američke svemirske agencije novo lansiranje je planirano između 12. i 27. novembra.

Postojala je mala šansa da bi novi pokušaj lansiranja mogao da bude u oktobru, ali je NASA vratila raketu u objekat VAB da bi je zaštitila od uragana.

Uragan IJan je oslabio pre nego što je stigao do Kejp Kenedija u četvrtak i postao oluja, a sama raketa Artemis 1 nije pretrpela štetu. 

Jedina šteta je što je u objekte ušla voda.

Kapsula Orion bez ljudske posade bi trebalo da u sklopu misije Artemis 1 krene na put oko Meseca. Biće to probna misija za buduće koje bi trebalo da vrate ljude na Mesec koje bi, prema planu, trebalo da bude istorijski jer će na Mesec poleteti prva tamnoputa osoba i prva žena.

Misija je ranije odlagana zbog problema sa curenjem goriva, ali je NASA uspešno rešila taj problem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()