NATO upozorio Rusiju da bi korišćenje nuklearnog oružja imalo ozbiljne posledice

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorava da Putinovu 'nuklearnu retoriku' treba shvatiti ozbiljno.

27.09.2022. 22:04
  • Podeli:
Jens Stoltenberg_REUTERS-1664300195094.webp Foto: Reuters

NATO je u utorak upozorio Rusiju da bi upotreba nuklearnog oružja bila potpuno neprihvatljiva i da bi imala ozbiljne posledice.

Upozorenje NATO-a dolazi nakon što je sličnu reakciju na najavu ruskog predsednika Vladimira Putina da će štititi Rusiju "svim raspoloživim sredstvima" poslao Vašington, a o čemu je Una već pisala.

Strah od nuklearne kataklizme

Ruske okupacione vlasti, podsetimo, sprovode referendume na područjima Ukrajine koje je zauzela ruska vojska. 

Reč je o Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, koje zajedno čine industrijsko-rudarsku regiju Donbas, kao i o područjima Hersonske i Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine koje su u proteklih sedam meseci zauzele ruske snage.

Očekuje se da bi Rusija narednih dana mogla da priključi okupirane delove Ukrajine. Iz Moskve su poručili da će svaki napad na ta područja, nakon što ih Rusija pripoji, tretirati kao napad na bilo koji drugi deo ruske teritorije, pri čemu ističu kako je dozvoljeno korišćenje svih sredstava kojima Rusija raspolaže.

Iako Putin u svom prošlonedeljnom govoru nije direktno pomenuo nuklearno oružje, jasno je da termin "sva raspoloživa sredstva" može uključivati i nuklearno oružje kojim Rusija raspolaže. To je izazvalo strah širom sveta od nuklearne kataklizme.

Ruski je predsednik u svom govoru poručio i da "ne blefira".

'Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne sme voditi'

"Bilo kakva upotreba nuklearnog oružja apsolutno je neprihvatljiva. Potpuno bi promenila prirodu sukoba, a Rusija mora da zna da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi“, poručio je u utorak glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, a preneo je Reuters.

Dodao je kako Putinovu "nuklearnu retoriku" treba shvatiti ozbiljno i poslati jasnu poruku o ozbiljnim posledicama koje zveckanje atomskim oružjem ima za Rusiju. 

Ukrajina i Zapad već su poručili kako neće priznati ni referendume na okupiranim ukrajinskim područjima niti njihovo sada već sasvim izvesno priključenje Rusiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()