Neće da abdicira bez obzira na narušeno zdravlje: Norveški kralj Harald V na bolovanju

Haraldove dužnosti kao šefa norveške države su ceremonijalne i on nema političku moć

31.01.2024. 22:45
  • Podeli:
norveški kralj harald V, 21 sept 2023 - profimedia-65ba34baa17fd.webp Foto: Profimedia

Kralj Norveške Harald V biće na bolovanju do petka, 2. februara, zbog respiratorne infekcije, navodi se u kratkom saopštenju norveške kraljevske porodice.

Njegove dužnosti u naredna dva dana preuzeće njegov sin, prestolonaslednik, princ Hakon, dodaje se u saopštenju kraljevske porodice.

Harald V, 86-godišnji monarh koji je, kako piše AP, više puta rekao da ne planira da abdicira, za razliku od danske kraljice Margrete II, nekoliko puta je hospitalizovan poslednjih meseci. 

Zbog infekcije, norveški kralj je prošli put primljen u bolnicu u decembru prošle godine, gde je primao intravensku terapiju antibioticima, ali i nekoliko meseci ranije, u avgustu.

Poslednjih nekoliko godina Harald V hoda pomoću štaka, a pre nešto više od tri godine, u oktobru 2020. godine bio je podvrgnut operaciji zamene srčanog zaliska, nakon što je bio hospitalizovan zbog poteškoća sa disanjem.

Haraldove dužnosti kao šefa norveške države su ceremonijalne i on nema političku moć. 

Na tron je došao posle smrti svog oca, kralja Olava, 1991. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()