Nekontrolisani priliv žita: Poljski poljoprivrednici protestuju na granici sa Litvanijom

Ministri poljoprivrede dve zemlje objavili su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju farmere da ne blokiraju prelaz Budzisko

01.03.2024. 16:54
  • Podeli:
poljski poljoprivrednici, farmeri, protest poljskih poljoprivrednika - 27 feb 2024 - profimedia-65e1fa148279d.webp Foto: Profimedia

Poljski poljoprivrednici organizovali su danas skup na granici sa Litvanijom, u znak protesta protiv uvoza jeftinog ukrajinskog žita preko te baltičke zemlje.

Okupljeni nose transparente i poljske zastave, ali ne pokušavaju da blokiraju granični prelaz Budzisko, prenosi Rojters.

Oni tvrde da se deo ukrajinskog žita, koji se uvozi u Litvaniju, kasnije ponovo izvozi u druge zemlje kao "evropsko žito".

"Današnji protest se održava da bi se skrenula pažnja na ovaj nekontrolisani priliv žita na evropsko tržište - žita koje dolazi iz Ukrajine i Rusije", rekao je jedan od organizatora protesta Karol Pječinski.

Litvanski zvaničnici, sa druge strane, odbacuju te tvrdnje.

"Mislim da ljudi koji organizuju takve događaje greše i to nas vodi u eskalaciju i logističke probleme između evropskih zemalja. To je prilično tužno", rekao je šef litvanskog Nacionalnog centra za upravljanje krizama Vilmantas Vitkauskas.

Prema njegovim rečima, "ne bi imalo komercijalnog smisla uvoziti ukrajinsko žito u Litvaniju, a zatim ga ponovo izvoziti u druge zemlje".

Ministri poljoprivrede Poljske i Litvanije objavili su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju poljoprivrednike da ne blokiraju prelaz Budzisko.

"Pozivamo poljske poljoprivrednike da dozvole vladinim institucijama obe zemlje da završe istrage o trgovinskim tokovima žitarica između Litvanije i Poljske", navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici širom Evrope već nedeljama protestuju protiv ograničenja koja su postavljena propisima Evropske unije, koja imaju za cilj da se izbore sa klimatskim promenama, kao i zbog rastućih troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije izvan EU, posebno Ukrajine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()