Nema dokaza: Greta Tunberg i drugi aktivisti oslobođeni optužbi za remećenje javnog reda i mira

U hotelu Interkontitnental je za vreme demonstracija bio održan sastanak Foruma za energetiku

02.02.2024. 18:29
  • Podeli:
greta tunberg, 2 feb 2024 - AP Photo Kirsty Wigglesworth Tanjug (2)-65bd257905848.webp Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug

Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg i četvoro drugih aktivista oslobođeni su danas optužbi da su se oglušili o policijsku naredbu prilikom klimatskih protesta u blizini hotela Interkontinental u Londonu u oktobru prošle godine.

Okružni sudija Džon Louz odbacio je optužbe rekavši da za njih ''nema dokaza'' i ocenivši da su uputstva koja je policija uputila Tunbergovoj i četvoro drugih aktivista bila ''toliko nejasna da su nezakonita'', preneo je danas Bi-Bi-Si.

Aktivisti su uhapšeni tokom demonstracija ispred hotela, nakon što su navodno prekršili zakon o javnom redu i miru  iz 1986. koji zabranjuje da se blokira ulaz u hotele.

U hotelu Interkontitnental je za vreme demonstracija bio održan sastanak Foruma za energetiku.

''Nije bilo dokaza da su bilo koja vozila sprečena da se kreću, nema dokaza o ometanju kola Hitne pomoći ili drugih službi, niti je bilo ikakvog rizika po život. Za mene je prilično upadljivo da nije bilo izjava svedoka uzetih od bilo koga u hotelu, u kojem se nalazilo otprilike 1.000 ljudi, ili od bilo koga ko je pokušao da uđe u hotel'', rekao je sudija i ocenio da je protest bio ''miran, civilizovan i nenasilan''.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()