Nemačka reaktivirala elektrane na ugalj, aktivisti sprečavaju rad

Aktivisti protestuju zbog vraćanja otvorenog rudnika uglja i termoelektrane u pogon.

19.09.2022. 14:34
  • Podeli:
termoelektrana pixabay-1663590805580.webp Foto: Pixabay

Klimatski aktivisti prodrli su u ponedeljak ujutro na posed termoelektrane Jenšvalde u Nemačkoj i blokirali je. 

Grupa aktivista protestuje protiv obnavljanja rada elektrane na ugalj zbog energetske krize.

Operater elektrane, kompanija Lig, incident opisuje kao "napad na sigurnost snabdevanja."

Aktivisti su u pola šest ujutro blokirali šine i pokretne trake za tansport, saopštio je portparol policije u Kotbusu dodajući da demonstranti nisu prodrli u otvoreni rudnik.

Dva bloka su skinuta sa mreže, "tako da polovina elektrane nije u funkciji," navodi Lig.

Informacije o tačnom broju aktivista još nisu poznate. 

Oni sami tvrde da ih oko 40 prodrlo na u kompleks treće po veličini termoelektrane na ugalj u Nemačkoj i blokiralo je. Neki od aktivista su se lancima vezali za transportne trake.

Aktivisti protestuju zbog vraćanja otvorenog rudnika uglja i termoelektrane u pogon.

Nemačka zbog energetske krize, uz četiri već aktivna bloka elektrane, 1. oktobra još dva vraća u pogon, za rezervu i evenutalnu podršku stabilnosti elektroenergetske mreže.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()