Neobične scene u Turskoj: Kad na izbore kreneš ti povedi mačku i ovcu, a može i konja

Snimci sa raznih biračkih mesta u Turskoj pokazuju neobične momente glasanja, jer su se neki od građana odlučili da povedu svoje ljubimce.

28.05.2023. 14:42
  • Podeli:
AA-20230528-31262860-31262844-IZBORI_U_TURKIYE_BIRACI_NA_GLASACKA_MJESTA_POVELI_I_KUCNE_LJUBIMCE-64734bf2e2718.webp Foto: Anadolija

U Turskoj je u toku glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora, na kojima više od 64 miliona građana Turske ima pravo glasa, a neki od njih su na biračka mesta poveli i svoje ljubimce, javlja Anadolija.

Najneobičnija situacija zabeležena je u Istanbulu gdje je žena došla da glasa u pratnji jagnjeta. Njena ljubimica pratila ju je u stopu i na biračkom mestu i kroz gužvu po izlasku iz objekta.

U pokrajini Duzce, starija žena došla je na biračko mesto sa mačkom na ramenima. Mački nije bio problem čekanje u redu, glasanje, ubacivanje glasačkog listića, ceo proces pažljivo je posmatrala sa ramena vlasnice, a iskoristila je priliku i da se prošeta po glasačkoj kutiji.

Najveći broj birača na glasanje je poveo pse, pa ih je bilo različitih rasa i uzrasta u raznim delovima zemlje.

Posebnu pažnju privukla je Irem Ajse Bazoglu, koja je na svoje prvo glasanje u životu povela psa koji se zove Mia. Irem Ajse Bazoglu nije glasala u prvom krugu izbora jer su joj do punoletstva nedostajala četiri dana. Presrećna je jer dobila pravo glasa pre drugog kruga predsedničkih izbora.

Menadžeru turizma Mehmetu Kivilcimu za glasanje nije bilo dovoljno da povede samo jednu životinju. On je došao na glasanje jašući konja i noseći papagaja na ramenu, koji mu je pravio društvo i za vreme procesa glasanja.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa ima dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()