Nestašica gotovine u Libanu: Štediše upadaju u banke da bi otele svoj novac

Libanske banke u nedostatku gotovine nametnule neformalna ograničenja za podizanje novca

04.10.2022. 17:15
  • Podeli:
Libanon_banka_Twitter.jfif Foto: Twitter

Libanske štediše upale su danas u najmanje četiri banke, a razlog je što u toj zemlji vlada oskudica gotovog novca.

To se dogodilo nakon što su banke, po isteku sedmodnevnog zatvaranja, delimično ponovo otvorene, prenosi AP.

Napominje se da se ekonomska krizu toj zemlji pogoršava, pa je sve veći broj libanskih štediša odlučio da provali u banke i nasilno povuče svoju zarobljenu štednju.

Dodaje se da su libanske banke u nedostatku gotovine nametnule neformalna ograničenja za podizanje novca.

Ističe se da provale odražavaju rastući gnev javnosti prema bankama i vlastima koji se bore da reformišu korumpiranu i oštećenu ekonomiju zemlje.

AP izveštava da je tri četvrtine stanovništva uronilo u siromaštvo u ekonomskoj krizi koju Svetska banka opisuje kao jednu od najgorih u više od jednog veka, a u međuvremenu libanska funta je izgubila 90 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar, što otežava milionima širom zemlje da se nose sa naglo rastućim cenama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()