Nestanak struje potpuno onesposobio luku u Odesi, danas vraćena u rad

Odesa je jedna od tri luke koju Ukrajina može da koristi za izvoz žitarica u skladu sa sporazumom za žito između Rusije i Ukrajine, prenosi BBC.

12.12.2022. 15:23
  • Podeli:
razoni-brod-odesa-zitarice-ukrajina-rusija-reuters-63973a62c905a.webp Foto: Reuters

Luka u Odesi ponovo radi u punom kapacitetu nakon jučerašnje obustave rada izazvane ruskim granatiranjem energetskih objekata u Odeskoj oblasti.

Odesa je jedna od tri luke koju Ukrajina može da koristi za izvoz žitarica u skladu sa sporazumom za žito između Rusije i Ukrajine, prenosi BBC.

Rojters je juče preneo da se za vreme obustave rada luke u Odesi izvoz obavljao iz luka Černomorsk i Južnji, odnosno druge dve luke obuhvaćene sporazumom.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski je za Rojters ranije rekao da je glavni razlog prestanka rada luke  taj što agregati nisu bili uključeni nakon što je Odeska oblast ostala bez struje nakon granatiranja tokom kojeg je bez struje ostalo oko 1,5 miliona stanovnika tog područja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija u Odeskoj oblasti veoma teška.

''Nažalost, potrebno je mnogo vremena da se osposobi mreža struje u celoj oblasti. Ne govorimo o satima, potrebno je nekoliko dana'', rekao je Zelenski.

Kako prenosi BBC, hiljade ljudi koristi grejne punktove, odnosno objekte koje snabdeva stanovništvo strujom i toplom vodom tokom nestanaka struje.

Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba je ocenio da je potpuni nestanak struje u celoj zemlji realan scenario, navodi britanski javni servis.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()