Nove optužnice protiv Navaljnog, produžen pritvor novinarki Kurmaševoj

I opozicioni aktivista i rusko-američka novinarka negirali su sve optužbe

01.12.2023. 11:24
  • Podeli:
Aleksej Navaljni_Foto Profimedia-64cd5c5403740.webp Foto: Profimedia

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni saopštio je danas da je obavešten o novim optužnicama protiv njega. Navaljni (47), koji već služi zatvorsku kaznu od 30 godina zbog raznih dela, uključujući i ekstremizam, što on poriče, proveo je veći deo kazne u samici zbog niza navodnih prekršaja, preneo je Rojters.

Navaljni je danas rekao da je optužen po članu 214. ruskog krivičnog zakona, u šta spada vandalizam.

"Nemam predstavu šta je član 214. i nemam gde da pogledam. Bićete obavešteni kada budem pogledao. Oni pokreću nove slučajeve protiv mene na svaka tri meseca. Retko kad je moguće da zatvorenik iz samice za godinu dana može da je tako aktivan društveno i politički", naveo je Navaljni na Telegramu.

Navaljni je u avgustu osuđen za ekstremističke aktivnosti i dodato mu je 19 godina zatvora na postojećih jedanaest i po.

On je odbacio sve optužbe navodeći ih kao "politički motivisane i usmerene da se ućutkaju njegove kritike Kremlja".

Prošlog meseca, troje njegovih advokata su stavljeni na listu "terorista i ekstremista" u Rusiji, pet nedelja nakon što su uhapšeni pod sumnjom da pripadaju "ekstremističkoj grupi".

Strani agent

Sud u ruskom gradu Kazanju produžio je pritvor do 5. februara rusko-američkoj novinarki Alsi Kurmaševoj, koja radi za Radio Slobodna Evropa (RSE), javlja izveštač Rojtersa koji prisustvuje suđenju. 

Foto: Profimedia

Kurmaševa, novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE iz Praga,u Rusiji je označena kao strani agent, što znači da dobija novac za aktivnosti koje se smatraju političkim.

Otputovala je u Rusiju zbog hitne porodične situacije u maju i privremeno zadržana 2. juna dok je čekala povratni let za Prag na aerodromu Kazanj, gde su joj oduzeta oba pasoša. Nije mogla da napusti Rusiju jer je čekala da joj vrate putne isprave, navodi RSE. 

Vlasti su 11. oktobra kaznile Kurmaševu s 10.000 rubalja (103 dolara) jer nije prijavila američki pasoš ruskim vlastima, navode lokalni mediji na osnovu sudskih dokumenata.

Kurmaševa je ponovo privedena 18. oktobra i tada je optužena da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično delo za koji je maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Kurmaševa i RSE negiraju optužbe. RSE, koji, kako navodi Rojters, finansira američki Kongres, pozvao je na momentalno oslobađanje Kurmaševe, nazivajući je "izuzetno poštovanom koleginicom, posvećenom suprugom i majkom dva deteta".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()