Novi zakon: Deca mlađa od 14 godina neće smeti da imaju društvene mreže

Od sledeće godine će deci mlađoj od 14 godina biti zabranjeno pridruživanje društvenim mrežama

26.03.2024. 12:21
  • Podeli:
aplikacije, laptop, mobilni telefon, internet, društvene mreže, surofovanje, kompjuter - profimedia-65e9700f8a571.webp Foto: Profimedia

Na Floridi, za decu mlađu od 14 godina će trebati pristanak roditelja za pridruživanje društvenim mrežama, a postojeće naloge mlađe dece će kompanije morati da uklone, prenosi Sky News.

U slučaju da se ne obrišu nalozi, kompanije bi mogle da plate kaznu od 10 do 50.000 dolara.

Ovaj novi zakon bi trebalo da stupi na snagu u januaru sledeće godine, a neki mediji tvrde kako se time krši ustav.

Državni republikanski predsednik Paul Rener nazvao je zakon svojim glavnim prioritetom i rekao da "dete u razvoju ne može znati da mu tehnologija može izazvati zavisnost". Predlog zakona takođe definiše materijal štetan za decu kao sadržaj "koji nema ozbiljnu književnu, umetničku, političku ili naučnu vrednost za maloletnike", uz "očigledno uvredljive" prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.

Foto: Shutterstock

"Kompanije koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili zabrane budući pristup maloletniku nakon prijave, odgovorne su maloletniku za takav pristup, uključujući sudske troškove i razumne advokatske naknade", kaže novi zakon.

Rener je dodao i da zna kako će ih kompanije zasigurno tužiti, ali je ubeđen da će država dobiti svaki takav slučaj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()