Nuklearni manevri nad evropskim nebom: NATO održava 'rutinske', Rusija tvrdi isto

I NATO i Rusija imaju 'rutinske godišnje vežbe', ali u pitanju su nuklearni manevri.

26.10.2022. 13:35
  • Podeli:
rusija avion Mikojan MiG-31K Tupoljev Tu-160 Iljušin Il-78_Profimedia-1666780050313.webp Foto: Profimedia

Pentagon je objavio da je Rusija službeno obavestila američke vlasti o planu sprovođenja godišnjih vežbi sa svojim snagama nuklearnog odvraćanja, usred NATO-ovih nuklearnih vežbi 'Steadfast Noon' koje su u toku.

"SAD su obaveštene i, kao što smo već naglasili, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije", rekao je portparol brigadnog generala Vazdušnih snaga Patrik Rider.

Američka vojska nije dala dodatne pojedinosti, ali je priznala da Rusija "poštuje svoje obaveze kontrole naoružanja i svoju obavezu da transparentno obaveštava o tome".

Rusko ministarstvo odbrane još nije objavilo službenu izjavu o datumu i opsegu planirane vežbe.

Testiranje snaga odvraćanja i lanca zapovedanja

Takve vežbe obično uključuju sveobuhvatne testove nuklearnog i nenuklearnog oružja, kako bi se obezbedila spremnost strateških snaga odvraćanja i celog lanca zapovedanja.

Rusija je sličnu vežbu poslednji put izvela u februaru, nekoliko dana pre napada na Ukrajinu.

Ovo saopštenje dolazi usred nuklearnih vežbi 'Steadfast Noon', koje će trajati do 30. oktobra i koje se održavaju iznad Belgije, Severnog mora i Velike Britanije.

NATO je vježbe takođe opisao kao "rutinske" i "nepovezane sa aktuelnim svetskim događajima", istovremeno insistirajući na tome da se neće koristiti bojevo oružje.

Gužva na nebu iznad Belgije i Velike Britanije

Oko 60 različitih tipova aviona iz 14 država članica NATO-a sudeluje u Steadfast Noonu, uključujući najsavremenije borbene avione, letelice za nadzor i punjenje goriva u vazduhu, kao i američke strateške bombardere B-52 s nuklearnim oružjem.

Predsednik Vladimir Putin nedavno je obećao da će Rusija da upotrebi "sva sredstva koja su joj na raspolaganju" za odbranu svog naroda i teritorije.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je mogućnost da bi moglo doći do pogrešne procene kako raste zabrinutost zbog situacije sa Rusijom, naglašavajući da bi otkazivanje nukelarnih manevara poslalo pogrešan signal upravo zbog krize u Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()