Očekivan epilog posle skandala: Skupština Mađarske prihvatila ostavku Katalin Novak

Vladajuće stranke su za naslednika predložile predsednika Ustavnog suda Tamaša Suljoka

26.02.2024. 18:31
  • Podeli:
Katalin Novak_tanjug.jpg Foto: FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Mađarski parlament prihvatio je danas jednoglasno ostavku predsednice Katalin Novak. Poslanici su doneli odluku jednoglasno sa 196 glasova, preneo je Mađar so.

Novak je podnela je ostavku parlamentu 11. februara, a prema Zakonu o pravnom statusu predsednika Republike, šefu države prestaje mandat danom izjašnjavanja Skupštine o prihvatanju ostavke.

Vladajuće stranke su za njenog naslednika predložile predsednika Ustavnog suda Tamaša Suljoka

Do stupanja na dužnost novog predsednika Republike, dužnosti i ovlašćenja šefa države obavljaće predsednik parlamenta Laslo Kever.

Novak je podnela ostavku zbog skandala koji je izbio početkom februara kada se ispostavilo da je pre posete pape Franje Budimpešti u aprilu 2023. godine, odobrila zahtev za pomilovanje bivšeg zamenika direktora jednog sirotišta koji je osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece. 

Opozicione stranke pozvale su Novak da podnese ostavku, a ona je 10. februara objavila da napušta funkciju, da bi dan kasnije podnela zvaničan zahtev parlamentu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()