Očekuje se obrt u borbama oko Bahmuta: Nova ofanziva Rusa, Ukrajinci spremaju udar

Ruske snage su jutros pokrenule talas vazdušnih napada na severu i jugu Ukrajine.

23.03.2023. 12:16
  • Podeli:
ukrajina reuters-641c34dcf0043.webp Foto: Reuters

Britanska obaveštajna služba saopštila je danas da je Rusija delimično povratila kontrolu nad prilazima gradu Kremenaja na istoku Ukrajine, nakon što su ruske trupe potisnute iz regiona ranije ove godine.

Ukrajinci spremaju kontranapad?

„Ponegde, Rusija je ostvarila napredak i do nekoliko kilometara“, navela je vojna obaveštajna služba u ažuriranom izveštaju, ukazujući da ruski komandanti verovatno pokušavaju da povrate logistički centar Kupijansk u Harkovu, preneo je Rojters.

Ruske snage su jutros pokrenule talas vazdušnih napada na severu i jugu Ukrajine.

Sa druge strane, komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski tvrdi da bi Kijev uskoro mogao da pređe u ofanzivu u oblasti Bahmuta. „Uskoro ćemo iskoristiti ovu priliku“, napisao je Sirski na Telegramu, prenele su RIA Novosti.

Savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin rekao je da je Kijev formirao jaku grupu u Časovom Jaru, odakle snage Ukrajine periodično pokušavaju da izvrše kontranapad, navodeći da broj ukrajinskih vojnika u tom području dostiže desetine hiljada.

Nova ofanziva ruskih snaga na pomolu

Ruske snage najverovatnije pokušavaju da pokrenu ofanzivu u drugim smerovima pa samim time usporava ofanziva oko Bahmuta, navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijem izveštaju. Kako se navodi, ruske snage trenutno pojačavaju tempo ofanzivnih operacija oko Avdejevke u cilju okruživanja naselja.

Iako svet željno iščekuje makar rešenje oko nuklearke Zaporožje, pregovori o uspostavljanju demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane su zaustavljeni.

Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA) umesto toga traži druge načine da zaštiti elektranu, izjavio je  generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da je dogovor o uspostavljanju demilitarizovane zone oko nuklearke u Zaporožju na dohvat ruke, ali da ga je Ukrajina odbacila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()