Odložen sastanak Rusije i SAD o nuklearnom naoružanju

Prema tvrdnjama Stejt departmenta, razgovore je odložila Rusija.

28.11.2022. 16:50
  • Podeli:
nuklearne-bojne-glave-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije i ambasada SAD u Moskvi saopštili su danas da je odložena Bilateralna konsultativna komisija u okviru Sporazuma o nuklearnom ražoružanju novi START između te dve zemlje, planirana da bude održana u Kairu od 29. novembra do 6. decembra.

List Komersant navodi, citirajući izvor iz ambasade SAD, da je odluku za odlaganje donela ruska strana, što je kasnije potvrdio i Stejt department, naglasivši da je Srbija "jednostrano odožila" razgovore.

Kako je rekao portparol Stejt departmenta, Vašington je spreman da se u najkraćem roku odrede novi datumi pregovora, prenosi Rojters.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ranije je saopštio da ne veruje da će sastanak u Kairu dovesti do velikih promena, uprkos željama obe strane da se dijalog o nuklearnom naoružanju održi, iako su odnosi između SAD i SAD na najnižem nivou od Hladnog rata.

Novi START, koji je stupio na snagu 2011. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede, kao i raspoređivanje raketa i bombardera za njihovu isporuku na kopnu i podmornicama, prenosi Rojters.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()