Oglasio se SZO o preuzimanju laboratorije u Sudanu: Stigla prva procena rizika od kolere

Jedna od zaraćenih strana u Sudanu preuzela kontrolu nad laboratorijom u kojoj se nalaze patogeni kolere i druge opasne materije

02.05.2023. 14:05
  • Podeli:
laboratorija pixabay-1666792045869.webp Foto: Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da postoji "umereni rizik" nakon što je jedna od zaraćenih strana u Sudanu preuzela kontrolu nad laboratorijom u kojoj se nalaze patogeni kolere i druge opasne materije.

"Situacija i rizik se smatraju umerenim", izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević novinarima na brifingu u Ženeva. 

"To je zato što laboratorija ne može da obezbedi svoj glavni funkciju, odnosno da obezbedi analizu i dijagnostiku zbog nedostatka goriva i obučenog osoblja", dodao je on.

Predstavnik SZO u Sudanu rekao je prošle nedelje da je došlo do "visok rizik od biološke opasnosti" u sudanskoj prestonici Kartumu, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela Nacionalnu laboratoriju za javno zdravlje, gde se čuvaju patogeni kolere i druge opasne materije. 

''Ovo je glavna briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance'', rekao je predstavnik SZO Nima Said Abid, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela objekat.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()