Oglasio se zatvoreni ruski opozicionar: Navaljni potvrdio da je stigao u zatvor na severu Urala

Njegovi saradnici su bili zabrinuti jer ga nije bilo na spisku zatvorenika u regionu Vladimir, gde je prvobitno služio kaznu od 30 godina zatvora

26.12.2023. 10:06
  • Podeli:
aleksej navaljni, 20 feb 2021 - profimedia-658a9686753af.webp Foto: Profimedia

Osuđeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni rekao je danas da je stigao u zatvor koji se nalazi u arktičkom krugu, na severu Urala, i da se dobro oseća. To je objavljeno na njegovoj platformi Iks (Tviter) pošto se više od dve nedelje ništa nije znalo o njemu, preneo je Rojters.

On je, takođe, rekao da ga je posetio advokat.

Njegovi saradnici su bili zabrinuti jer ga nije bilo na spisku zatvorenika u regionu Vladimir, 300 kilometara istočno od Moskve, gde je prvobitno služio kaznu od 30 godina zatvora.

Mesto Harp gde Navaljni služi kaznu nalazi se na 1.900 kilometara od Moskve.

Navaljni je naveo da se trenutno nalazi u kaznenoj koloniji "Polarni vuk" na severu Urala, a napisao je i da je on "sada novi Deda Mraz" i da je 20 dana trajalo njegovo prebacivanje u zatvor u Harpu.

"Ne kažem 'ho-ho-ho' (kao Deda Mraz), već kažem 'uh, uh, uh' kada pogledam kroz prozor gde vidim mrak iznova i iznova", napisao je Navaljni dodajući i da je u dobrom raspoloženju pošto je prebačen iz zatvora u regionu Vladimir.

On je dodao da je došao u subotu uveče i da ga obeshrabruje mrak na severu Zemljine polulopte.

"Transportovan sam vrlo čudnom rutom od Vladimira - preko Moskve, Čeljabinska, Jekaterinburga, Vorkute do Harpa. Nisam očekivao da će me ovde iko naći do polovine januara. Zato sam bio iznenađen kada su se otvorila vrata ćelije uz reči 'došao je advokat da vas vidi'. Rekao mi je da me je izgubio, a neki od vas su bili čak i zabrinuti! Hvala vam na pomoći", dodao je Navaljni u tvitu.

On je rekao da njegovi saradnici i pristalice ne brinu za njega i da mu je lakše što je najzad stigao.

Kako navodi AP, sever Urala je poznat po hladnim i oštrim zimama, a grad Harp je udaljen oko 100 kilometara od većeg grada Vorkute, poznatog po rudnicima uglja i gulazima u doba Sovjetskog saveza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()