Olena Zelenska: Mom sinu nedostaje otac

Potreban mi je "muž, a ne istorijska ličnost“, kaže supruga ukrajinskog predsednika u emotivnom intervjuu za BBC

05.09.2023. 14:37
  • Podeli:
olena-zelenska-profimedia.jpg Foto: Profimedia

U veoma ličnom intervju za BBC, prva dana Ukrajine Olena Zelenska govorila je o emotivnom udaru rata na njenu porodicu.

"Ovo će možda zvučati malo sebično, ali meni je potreban moj suprug, ne istorijska ličnost", kaže ona.

Govorila je i o tome koliko joj nedostaje više vremena kada je cela porodica na okupu.

"Ali smo jaki, imamo i emotivne i fizičke snage. Sigurna sam da ćemo ovo pregurati zajedno", dodala je.

Kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Olena Zelenska je provela mesece krijući se na tajnoj lokaciji s decom.

Opisala je sopstveno emotivno stanje na početku invazije, kao "konstantan nalet adrenalina".

Kako je vreme prolazilo, shvatila je da joj je potrebno da ostane pribrana i da počne da živi u postojećim uslovima.

Pošto je prestala da se krije, rat je gurnuo nekadašnju scenaristkinju u centar pažnje.

Počela je da putuje po svetu kako bi se susrela sa svetskim liderima i držala govore.

"Deca i ja ne živimo sa suprugom, odvojeni smo", kaže Olena Zelenska za BBC.

"Viđamo se povremeno, ali ne onoliko koliko bismo želeli. Mom sinu nedostaje otac. Neizvesnost života u ratu ima emotivnu cenu za našu decu", dodaje.

Prva dama Ukrajine kaže da je boli što njena deca ništa ne planiraju, iako su mladi.

"Mojoj ćerki je 19 godina. Oni sanjaju o putovanjima, novim uzbuđenjima, emocijama. Ona za tako nešto nema priliku", rekla je Zelenska u intervjuu.

Dodaje da postoje vremenska ograničenja u onome što sebi mogu da dozvole i da oni "nekako pokušavaju da žive s tim".

Predsednik Volodimir Zelenski i Olena zajedno su od srednje škole, a potom su zajedno radili u TV studiju i komičarskoj trupi, on kao komičar, a ona kao scenaristkinja.

Olena kaže da nikada nije sanjala da će njen suprug postati istorijska figura, dodavši da joj nedostaje i da joj je potreban suprug.

Iako je to možda "sebična čežnja", Olena Zelenska kaže da njen suprug "zaista ima energije, volje, inspiracije i tvrdoglavosti koja ga vodi kroz ovaj rat".

"Verujem u njega. I podržavam ga. Znam da ima dovoljno snage. Znam da bi ova situacija za mnoge druge koje poznajem znatno bila teža, ali on je veoma jaka i izdržljiva osoba.

"I takva otpornost nam je svima trenutno potrebna", kaže Zelenska.

Njene aktivnosti kao predsednikove supruge usredsređene su na pomaganje Ukrajincima koji se bore sa psihološkim posledicama rata.

Ona se trenutno sprema i za samit u Kijevu koji je posvećen mentalnom zdravlju, a učestvovaće i britanski glumac i pisac Stiven Fraj, istaknuti aktivista za pitanja mentalnog zdravlja.

"Zaista se nadam da mogu nekoga da inspirišem, da nekome dam nadu ili savet ili da sopstvenim primerom dokažem da živimo, radimo, idemo napred", rekla je Zelenska.

Kaže da niko ne može da zna šta ih čeka i da niko nije mogao da zamisli da će u 21. veku takav rat biti pokrenut usred Evrope.

"I da će biti tako surov i krvav. Dakle, nikad nisam zamišljala da ću biti u ovoj ulozi u ovom trenutku", dodaje supruga ukrajinskog predsednika.

Zelenska tvrdi da Ukrajinci ne mogu da budu sigurni u sutra ili da imaju poverenja u budućnost.

"Ali imamo nadu, ogromnu nadu u pobedu, ali ne znamo kada će ona doći. I ovo dugo čekanje, stalni stres - to ima danak", zaključuje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()