Omiljen među ženama, umešan u ubistvo sudije Falkonea: Ko je uhapšeni šef Koza nostre?

Mateo Mesina Denaro je važio za vođu mafije sposobnog da kombinuje njeno tradicionalno nasleđe i njenu modernu dimneziju, kao i da punih 30 godine vešto izbegava hapšenje

Autor: Web UNA Srbija
16.01.2023. 14:31
  • Podeli:
Mateo Mesina Denaro_Matteo Messina Denaro_hapšenje_karabinjeri_Foto Reuters-63c54e2b59aa3.webp Foto: Reuters

Najtraženiji mafijaški bos u Italiji i jedan od 10 najtražanijih kriminalaca na svetu, koji se smatra šefom sicilijanske Koza nostre Mateo Mesina Denaro (60) uhapšen je nakon što se 30 godina nalazio u bekstvu.

On je bio hospitalizovan u privatnoj klinici Madalena u Palermu, gde se, prema izvorima iz klinike, lečio od tumora najmanje godinu dana, preneo je italijanski dnevnik Korijere dela sera. Hapšenje su izveli karabinjeri, a prema svedočenju direktora klinike, Denaro je pokušao da pobegne, ali su ga oni uhvatili.

Poznat kao "Mršavi" i "Dijabolik", Mesina Denaro je uspeo da izbegne hapšenje pune tri decenije. On je transformisao Koza Nostru, a njegov otac Don Čičio je bi šef mafije Trapani, piše italijanska La Stampa. 

Detinjstvo i adolescenciju proveo je u kući svoje bake, a zatim je živeo sa majkom, i to stalno u atmosferi pretresa, provera i policijskih racija.

O njegovoj kćerki se zna sve: njeno ime, majka, izbori koji su je naveli da odvoji svoj život od teške senke oca koga možda nikada nije videla. O sinu se, sa druge strane, malo zna. Poznato je da se zove Frančesko, da je rođen u provinciji Trapani, da ima 29 ili 30 godina i da gaji imidž nemilosrdnog plejboja, koji nosi Rej Ban naočare i dizajnerske košulje.

Umešan u ubistvo čuvenog sudije Falkonea

Denaro, poznat i pod nadimkom "U Siču", što znači – nepresušni izvor podzemne reke, važio je za vođu sposobnog da kombinuje tradicionalnu dimenziju mafije sa njenom modernijom verzijom.

Policija je nudila nagradu od milion i po evra za informacije o njemu, a ni članovi njegove porodice nisu bili pošteđeni. Njegova sestra Patricia je uhapšena i optužena da je rukovodila lancem iznude, njegov brat Salvatore, roditelji njegove supruge, nećak.

Za njim je postojalo brdo naloga za hapšenje i doživotne kazne zatvora zbog mafijaškog udruživanja, ubistava, napada, posedovanja i transporta eksploziva. Umešan je u najteža krivična dela u poslednjih 30 godina, počev od 1992. kada su ubijeni tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino.

Štaviše, "Dijabolik" se i sam hvalio da je ubio toliko ljudi da bi mogao da napuni groblje. Nakon njegovog hapšenja, ostala su još četvorica begunaca za kojima se traga: Renato Ćinkvegranela, Paskvale Bonavota, Atilio Kubedu i Đovani Motisi.

Omiljen među ženama

Mateo Mesina Denaro je bio veoma omiljen među ženama. Jedna od njih, Matea Mesi osuđena je za pomaganje, jer ga je skrivala u svojoj kući tokom bekstva, prenosi Mesađero. Pored nje, kao njegovi glavni pomagači pominju se i Frančeska i izvesna Andrea iz Austrije.

Prisustvo velikog broja žena uobičajeno je za jednog "modernog šefa mafije". Od svih njih Denaro je najduže bio u vezi sa Mesijevom, koja je uhvaćena zahvaljujući jednom presretnutom telefonskom razgovoru i ljubavnoj poruci.

Prilikom bekstva, on se često kretao na različitim lokacijama, a obično je boravio u luksuznim vilama svojih pomagača, u koje je često vodio i "svoje žene". Njih je često zvao lažnim imenima, kojima se i sam služio prilikom putovanja.

Majka i ćerka pobegle od muža i oca

Pre nego što ga je osvojila Marija, bio je u vezi sa austrijskom državljankom Andreom Hasler koja je radila u hotelu u Selinuntu. Posle nekog vremena preselila se iz hotela u jednu vilu, jer se, prema glasinama, u nju zaljubio menadžer hotela koji je zbog toga ubijen.

Nakon Andree, Denaro je stupio u vezu sa Frančeskom Alanjanom, sestrom knjigovođe Karmela Patija koji je važio za njegovog veoma bitnog saradnika. Iz veze sa njom, 1996. godine je dobio ćerku Lorencu, a one su smeštene u kuću njegove majke u Kastelvetranu.

Iz te kuće majka i ćerka su otišle 2013. godine, a do danas nije jasno da li je to bio čin pobune devojčice ili, što se čini verovatnijim, izbor izazvan činjenicom da majka i ćerka više nisu mogle da žive u kući koju su opsedali policija i karabinjeri. Lorenca je 2021. dobila dete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()