Opasnost nad morem: Erozija u Normandiji odnela liticu i kapelu na njoj

Deo litice, širok 40 metara i dubok 15 metara, nestao je u toj eroziji u gradu Fekamp

Autor: Srđan Ristić
09.03.2023. 22:11
  • Podeli:

Dok je jedne večeri krajem februara Anik sa mužem gledala televiziju u dnevnoj sobi kuće koja se nalazi blizu litice u Normandiji, iznenada je čula glasne udarce i osetila podrhtavanje pod nogama.

"Kada smo sledećeg jutra podigli roletne, videli smo da nešto nedostaje. To je bila naša prelepa kapelica, koja je pala dok se litica urušavala. Tu je takođe bila kamena klupa gde su ljudi često sedeli. Sve je to otpalo. Velika granitna stena, svetinja, sve je nestalo", kaže Anik Kevremon, meštanka koja živi u blizini litice.

Deo litice, širok 40 metara i dubok 15 metara, nestao je u toj eroziji u gradu Fekamp. Srećom, niko nije povređen.

"To je upravo deo koji je otpao. U to vreme, deo je već bio nestao, ali je ova strana kasnije skroz otpala", dodaje Anik.

Stanovnici tog područja primetili su da je erozija litica sve brža, a u francuskom centru za planiranje životne sredine navode da je događaj u Fekampu za jedan dan postigao efekat za koji je eroziji u normalnim uslovima potrebno 100 godina.

"Imali smo veoma suva i topla leta sa malo padavina, a zatim je došao period obilnih kiša. Onda smo pre nekoliko nedelja imali temperature od -5 ili -10 stepeni, što znači period mraza koji dovodi do toga da se voda pretvara u led i tako stvara još više pukotina u stenama. Takođe, beležimo porast vodostaja i sve manje kamenja u moru ispod litica, a sve to zajedno ubrzava eroziju", dodaje Pjer Aubri, zamenik gradonačelnika zadužen za plan zaštite.

Gradonačelnik Fekampa kaže da su klizišta na obali redovna pojava. Samo 2022. godine, vlasti su registrovale 60 takvih događaja. Ono što je novo jeste da su erozivni delovi opasno blizu stambenih područja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()