Opsadno stanje, dan drugi: Poljoprivrednici nastavili da blokiraju auto-puteve oko Pariza

Francuska vlada sinoć je najavila da će danas biti preduzeti nove mere u korist poljoprivrednika

30.01.2024. 10:11
  • Podeli:
protest poljoprivrednika u frnacuskoj, 30 jan 2024 - foto AP Photo Daniel Cole Tanjug-65b8bd29cc168.webp Foto: AP Photo/Daniel Cole/Tanjug

Francuski poljoprivrednici drugi dan blokiraju strateške saobraćajnice oko Pariza, a članovi Konfederacije seljaka blokiraju ulaze i u distributivne centre u Kavajonu u departmanu Vokliz, na jugu Francuske, prenosi BFM TV.

"Želimo da blokiramo logističke centre jer tražimo bolju raspodelu dodate vrednosti. Masovna distribucija je napravila veliki profit u prošlom tromesečju, a mi nikada ne vidimo ništa od toga. Tražimo od njih da povećaju naše otkupne cene bez povećanja cena za krajnje potrošače. Tražimo, zapravo, da smanje svoje marže. Ostaćemo koliko god bude potrebno", rekao je predstavnik poljoprivrednika.

Generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine izjavila je da razume bes poljoprivrednika.

Bine je pozvala vladu da "preispita određeni broj pravnih mehanizama" kako bi stavila tačku na spekulativne operacije sa prehrambenim proizvodima.

Francuska vlada sinoć je najavila da će danas biti preduzeti nove mere u korist poljoprivrednika. 

Portparolka vlade Priska Tevenot rekla je, nakon sastanka Saveta ministara, da će premijer Gabrijel Atal večeras primiti predstavnike francuskog poljoprivrednog sindikata FNSEA i članove udruženja Mladih poljoprivrednika, u prisustvu ministara poljoprivrede Marka Fenoa i ekološke tranzicije Kristofa Bešua, piše Figaro.

Francuski poljoprivrednici započeli su juče blokadu osam autoputeva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske, a od prošle sedmice blokiraju puteve u delovima Francuske zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena, a traže i smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()