Orban: Mađari umiru u Ukrajini, u Evropi ne razumemo da se igramo sa vatrom

"Strategija je i taktički neuspešna, ne razumemo da se igramo vatrom. Ideja Evropske unije je nastala iz mirovnog projekta", smatra mađarski premijer.

05.06.2024. 15:09
  • Podeli:
Tan2023-10-2614032224_5 viktor orban AP PhotoVirginia Mayo-6557c811b8ffa.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Mađarski premijer Viktor Orban dao je intervju italijanskom konzervativnom dnevniku Đornale.

On je rekao da od predstojećih izbora za Evropski parlament očekuje jačanje demokratije i desničarsku većinu. Osvrnuo se na situaciju u Ukrajini i pokušao da objasni zvanični stav Budimpešte prema ratu.

"Mađarska se graniči sa Ukrajinom. To nije bilo kakav rat, već rat na našoj granici. Italija je geografski daleka, za vas je to nešto drugo. U Ukrajini su mađarski državljani iz reda mađarske manjine koji ratuju u ukrajinskom vojske i gube živote. Mi smo jedina zemlja u Evropskoj uniji čiji građani gube živote u Ukrajini.

"Rusija je započela rat, u to nema sumnje, ali moramo da se zapitamo kako da postupimo. Mi smo na raskrsnici: ili izolovati sukob i naći diplomatski put ili ići dublje u rat. Ako dozvolimo Ukrajini da napad na Rusiju oružjem koje je takođe isporučila Italija, biće posledica u vidu snažne ruske reakcije, a postoji i rizik od mešanja NATO-a“, dodao je on.

On je potvrdio da se ne slaže sa evropskom strategijom o ukrajinskom sukobu. 

"Strategija je i taktički neuspešna, ne razumemo da se igramo vatrom. Ideja Evropske unije je nastala iz mirovnog projekta", smatra mađarski premijer.

"Posle Drugog svetskog rata Evropa je shvatila da neće preživeti još jedan rat. Treba da se zapitamo šta je strateški interes Evrope i da pozovemo na prekid vatre. Sve je to pogrešno i javnost želi mir, a ne rat", zaključio je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()