Orban: Zbog sankcija EU prema Rusiji Mađarska izgubila 10 milijardi evra

Pogrešne sankcije Brisela rezultirale su vrtoglavim rastom cena energenata, što je dovelo do deficita u mađarskoj ekonomiji od 10 milijardi evra godišnje, rekao je Orban.

19.11.2022. 13:45
  • Podeli:
Viktor Orban_Foto Tanjug Miloš Milivojević-1668618004871.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Mađarska je ove godine izgubila 10 milijardi evra zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Kako je rekao, pogrešne sankcije Brisela rezultirale su vrtoglavim rastom cena energenata, što je dovelo do deficita u mađarskoj ekonomiji od 10 milijardi evra godišnje, prenela je agencija TASS.

"Vlada se nada da će privreda zemlje progutati nekih šest milijardi tog deficita, ali će budžetu ostati rupa od četiri milijarde", rekao je Orban.

Napomenuo je da će ova suma "nestati u socijalnoj potrošnji, povećanju plata i smanjenju poreza".

"Sa te tačke gledišta, mađarska politika koja zahteva preispitivanje sankcija ne deluje nimalo preterano”, rekao je mađarski premijer.

'Nacionalno jedinstvo i podrška porodicama'

 

Orban je rekao i da je cilj Mađarske da zaobiđe trend recesije u Evropi i da se očuva puna zaposlenost i stopa rasta iznad evropskog proseka kao i „naši nacionalni strateški ciljevi: nacionalno jedinstvo i podrška porodicama“, rekao je Orban, prenosi agencija MTI.

Da bi sačuvala dosadašnja dostignuća zemlje, mađarska vlada je pokrenula programe za pomoć fabrikama i podršku malim i srednjim preduzećima. 

Takođe je ograničila cene određenih proizvoda i kamate na kredite stanovništvu, a pomaže i restoranima i pružaocima smeštaja, naveo je Orban.

Dodao je da vlada sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako da situaciju preuzećima i običnim ljudima učinila podnošljivom, i da stalno dobija povratne informacije.

Podsetimo, mađarski premijer Viktor Orban neguje dobre odnose sa Rusijom i protivnik je sankcija koje je uvela EU. U šestom paketu sankcija uspeo je da izdestvuje za Mađarsku da bude izuzeta od zabrane uvoza ruske nafte.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()