Otkriveni detalji nacističkih zločina na Krimu: Rusija skinula oznaku tajnosti sa dokumenata o 2. svetskom ratu

Nacisti su sa Krima isterali oko 60.000 sovjetskih građana, uglavnom ratnih zarobljenika, streljali gerilce

08.05.2024. 16:00
  • Podeli:
Luftwaffe, nacistička nemačka, 21 maj 1940, nemački bombarderi iznad francuske, drugi svetski rat - profimedia-660ff1830b6e5.webp Foto: Profimedia

Odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) za Krim i Sevastopolj skinulo je tajnost sa arhivskih dokumenata o borbama sovjetskih vojnika protiv nacistučke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Objavljeni dokumenti uključuju izveštaje, podatke iz izviđanja i protokole ispitivanja nemačkih zarobljenika, prenosi TASS.

Nacisti su sa Krima isterali oko 60.000 sovjetskih građana, uglavnom ratnih zarobljenika, nakon što je Crvena armija probila nemačku odbranu kod Perekopa u proleće 1944, prema arhivskim dokumenatima.

''Nakon što su Rusi 9. aprila 1943. godine probili nemačka utvrđenja kod Perekopa, svi ruski ratni zarobljenici, zatvorenici i turski bataljoni formirani iz redova ruskih zarobljenika hitno su otpremljeni u Konstancu u Rumuniji. Osim toga, neki civili koji su dobrovoljno pristali da odu, koliko se sećam, oko 60.000 ljudi, uglavnom krimskih radnih ekipa formiranih od ratnih zarobljenika, bilo je internirano u Konstancu", rekao je general-pukovnik Vermahta Ervin Janeke.

On je to izjavio u zatvoru u Sevastopolju, nakon što su ga sovjetske snage uhapsile u Donjoj Saksoniji u junu 1945.

Nemci su sa Krima odneli i muzejske eksponate, karakul ovce, pamuk i duvan, piše TASS.

Nemački general je govorio i o pohodima nemačkih komandi protiv krimskih gerilaca, koje je SS Generalštab neuspešno pokušao da eliminiše bombom i eksplozivom sa otrovnim gasovima.

Kako je rekao Janeke, gerilci su se sakrili u kamenolomima, koje su Nemci blokirala kako bi krimski vojnici ostali bez hrane i vode.

Oko 350 gerilaca je izašlo, a Janeke navodi da je njih 40 streljano.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()