Otkriveni detalji "Plana za pobedu": Zelenski traži garancije kao da je član NATO

Zelenski, navodno, želi da izbegne da Ukrajina mora da pristane na manje povoljan mirovni plan

23.09.2024. 14:54
  • Podeli:
volodimir zelenski AP PhotoEfrem Lukatsky tanjug-66f164b23b459.webp Foto: AP PhotoEfrem Lukatsky Tanjug

Prema "Planu za pobedu" koji će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ove nedelje predstaviti američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i kandidatima na predsedničkim izborima Kamali Haris i Donaldu Trampu, Ukrajina će tražiti bezbednosne garanacije nalik onima koje imaju članovi NATO-a.

Kako prenosi "Tajms", "Plan za pobedu", pored bezbednosnih garancija sadrži još tri tačke: nastavak ukrajinskih operacija u ruskom pograničnom Kurskom regionu kako bi se povećao njen pregovarački ulog, zahtev za "specifičnim" naprednim oružjem, kao i međunarodnu finansijsku pomoć za ponovnu izgradnju Ukrajine.

Kako se navodi, zahtev Zelenskog za bezbednosnim garancijama održava neuspeh Ukrajine da bude primljena u NATO i druge međunarodne saveze, a istovremeno predstavlja želju za "dokazom" američke posvećenosti odbrane Ukrajine, nakon što je Tramp prethodno govorio o potencijalnim teritorijalnim ustupcima Rusiji kako bi se rat okončao.

"Tajms" ističe da Zelenski želi da izbegne da se Ukrajina nađe u situaciji da mora da pristane na nepovoljan mirovni sporazum.

Zelenski je ranije izjavio da je potrebna podrška Bajdena i drugih zapadnih lidera kako bi Ukrajina mogla da počne pregovore iz "snažne pozicije" pre kraja godine.

Neimenovani zapadni diplomata istakao je da će ishod američkih predsedničkih izbora presudno uticati na ruske poteze u daljem toku rata.

"Za Putina, to je najrelevantniji element u njegovim proračunima. Ako Rusi dođu do zaključka da postoji vlada u Vašingtonu koja je odlučna da nastavi da podržava Ukrajinu, to će definitivno promeniti njihov stav prema mogućim pregovorima. Ali ako imaju osećaj da im je Donald Tramp taj koji im možda nudi jeftin izlaz, to će biti kraj", rekao je diplomata.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()