Otrovano 77 devojčica u školama u Avganistanu

Devojčicama u toj zemlji je zabranjeno obrazovanje nakon šestog razreda, uključujući univerzitet, a ženama je zabranjen pristup većini poslova i javnih prostora

05.06.2023. 12:19
  • Podeli:
Avganistan Pixabay-647db666171ea.webp Foto: Pixabay

Gotovo 80 devojčica na severu Avganistana završilo je u bolnici nakon što su otrovane dok tokom časova.

Devojčice su otrovane u dva odvojena napada na osnovne škole tokom vikenda, saopštili su zvaničnici.

Kako navode, osoba koja je organizovala napade imala je "lične razloge", ali nije objašnjeno ko i zašto je neko napao nedužnu decu.

Smatra se da je ovo prvi put da se ovakav napad dogodio otkako su talibani došli na vlast u avgustu 2021. i započeli suzbijanje prava i sloboda avganistanskih žena i devojaka.

Devojčicama je zabranjeno obrazovanje nakon šestog razreda, uključujući univerzitet, a ženama je zabranjen pristup većini poslova i javnih prostora.

Trovanja su se dogodila u okrugu Sangčarak, rekao je Mohamed Rahmani, koji je na čelu pokrajinskog odeljenja za obrazovanje. On je rekao da je 60 učenicaa otrovano u školi Nasvan-e-Kabod Aab, a 17 drugih otrovano u školi Nasvan-e-Faizabad.

"Škole su blizu jedna druge. Učenice su prebačene u bolnicu i sada su dobro", rekao je Rahmani.

Istraga je u toku, a prvi nalazi pokazuju da je osumnjičeni platio trećoj strani da izvrši napade, rekao je Rahmani.

On nije dao informacije o tome kako su devojke otrovane niti o prirodi povreda. Rahmani nije naveo njihov uzrast, ali je rekao da su bili u razredu od prvog do šestog.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()