Ovako je pao čovek kog je tražilo 195 država: Uhapšen vođa balkanskog narko-kartela u Bogoti

Državljanin Litvanije uhapšen je na aerodromu u Venecueli

08.10.2024. 16:53
  • Podeli:
virdžinijus labutis balkanski kartel venecuela x@ImpactoVE-670546e60b912.webp Foto: x@ImpactoVE

Jedan od vođa Balkanskog narko-kartela, državljanin Litvanije Virdžinijus Labutis, za kojim je bila raspisana crvena poternica, uhapšen je na međunarodnom aerodromu "El Dorado" u Bogoti.

On je označen odgovornim za organizovanje pošiljki kokaina iz Latinske Amerike u luke Roterdam u Holandiji i Antverpen u Belgiji. Uhapšen je u akciji Nacionalne policije Kolumbije, Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i agenata Interpola.

"Potraživan je u više od 195 država sveta zbog krivičnih dela povezanih sa trgovinom narkoticima i povezan je sa opasnim Balkanskim kartelom", rekao je pukovnik Gonzalo Kordoba iz Interpola Kolumbije. Prema zvaničnim podacima, Labutis je jedan od vođa ćelije Balkanskog kartela, koja je uspostavljena u Južnoj Americi.

Prema saznanjima "Vijesti" dobijenim od izvora iz strane bezbednosne službe, Labutis je bio zadužen za nabavku kokaina i organizovanje pošiljki narkotika sakrivenih u kontejnerima sa voćem, posebno bananama.

Droga, koju je najčešće slao u luke Roterdam i Antverpen, distribuirana je u druge evropske i azijske države.

Balkanski kartel je početkom novog milenijuma učvrstio svoju poziciju jednog od glavnih aktera u trgovini kokainom u Evropi.

Ta kriminalna grupa, sastavljena uglavnom od kriminalaca sa područja bivše Jugoslavije i albanske mafije, u poslednjoj deceniji uspjela je da uspostavi kontrolu nad otprilike polovinom kokaina koji ulazi na Stari kontinent.

Prema obaveštajnim podacima imaju direktne veze s proizvođačima kokaina u Latinskoj Americi, a za šverc te droge u Evropu koriste strateške luke u Španiji, Holandiji, Italiji i Crnoj Gori, prenose Vijesti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()